Kotimaa

SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kun­ta­mi­nis­te­rik­si – omis­ta­jaoh­jaus siirtyy Tytti Tup­pu­rai­sel­le, Antti Rinteestä varapuhemies

Sanna Marin on SDP:n ehdokas uudeksi pääministeriksi.
Kotimaa 8.12.2019 20:57 | Päivitetty 8.12.2019 22:26
Heikki Uusitalo

SDP on valinnut uuden hallituksen ministeriehdokkaansa. Pääministeriehdokas on Sanna Marin, joka on aiemmin toiminut liikenne- ja viestintäministerinä. 

SDP:n puoluevaltuusto valitsi Marinin puolueen pääministeriehdokkaaksi äänin 32–29. Vastaehdokkaana oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Uudeksi liikenne- ja viestintäministeriksi siirtyy tähän asti työministerinä toiminut Timo Harakka

Kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävästä vastikään Posti-kriisin vuoksi eronnut Sirpa Paatero palaa yllättäen takaisin kuntaministeriksi. Omistajaohjausasiat siirtyvät eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle.

Sanna Marinin mukaan Tuppuraisen eurooppaministerin salkku kevenee Suomen EU-puheenjohtajuuskauden jälkeen, joten siksi omistajaohjausasiat sopivat sinne tässä tilanteessa.

Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi. Omistajaohjausasiat siirtyvät Tytti Tuppuraiselle. KUVA: Emilia Kangasluoma

Tuleva pääministeri Marin sanoi olevansa vakuuttunut, että Sipa Paatero pystyy hoitamaan menestyksellä kuntaministerin tehtävää. Marinin mukaan Paatero ei missään vaiheessa ole menettänyt eduskuntaryhmän tai puoluejohdon luottamusta.

– Olen todella iloinen, että Sirpa on valmis tulemaan tähän tehtävään, Marin totesi.

Paatero on tällä hetkellä sairauslomalla.

Eronnut pääministeri Antti Rinne ei jatka hallituksessa ministerinä. Hän siirtyy eduskunnan varapuhemieheksi.

– Tämä on meidän puolueemme esitys ja luotan siihen, että kaikki muut ryhmät kunnioittavat sitä, Marin kommentoi.

Puheenjohtajana toistaiseksi jatkava Rinne kertoi Ylellä, ettei asetu enää puheenjohtajaksi, kun SDP kokoontuu kesäkuussa puoluekokoukseen.

SDP:n nykyinen varapuhemies Tuula Haatainen siirtyy työministeriksi. 

Ville Skinnari jatkaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä. Perhe- ja peruspalveluministerinä jatkaa Krista Kiuru.

– Tämä on kokonaisuus ja tällä kokonaisuudella menemme eteenpäin, Marin totesi valintojen jälkeen.

Antti Lindtman hävisi pääministeriehdokkaan äänestyksessä täpärästi kolmella äänellä Sanna Marinille.

Marinille pääministeriehdokaskisan hävinnyt Antti Lindtman jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Uudessa hallituksessa jatkavat samat puolueet kuin edellisessäkin: SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Uusi hallitus on määrä nimittää tiistaina. Tuleva hallitus jatkaa Rinteen hallituksen ohjelmalla.

Hallituskriisiä ja uuden hallituksen muodostamista koskevat uutiset löydät täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (166)

Antti lupas eläkeläisille sen vappusatasen, jos ei pysy siinä lupauksessa niin me eläkeläiset hypätään tulevassa toukokuussa SDP;ltä perussuomalaisiin, ei kannata meitä eläkeläisiä huijata ja se on totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muutama vuosi pitänee vielä ulosmitata lapsille koulutusta täältä. sitten voi kaikki femakot elättää itse itsensä, lähden jonnekkin muualle päin eurooppaa missä vielä järkeä on edes vähän tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus ja terveys palasi yllättäin uuden ministerisalkun vuoksi. Kaikenlaisia lieroja sitä onkin olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko sitä sairaana tulla töihin?
Vai tapahtuiko tässä nyt se ihmeparantuminen?
Nykyään tapahtuu näitä ihmeitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä varsinainen " valehtelijoiden klubi". Suomi suohon demareiden johdolla, tästä alkaa pitkä laskukausi velanottoineen. Harmi, että aiemmin saatu velanoton taittuminen tyssäsi tähän. Lisää sitä sun tätä, ja velaksi, se ei ole mitenkään järkevää. Yritysjohtajilla on tietoa, miten isommatkin asiat pitää hoitaa, normi palkansaajilla sitä tietoa ja kokemusta ei ole. Vaaditaan kyllä, mutta ei ymmärretä seurauksia kuten lakotkin tämän osoittavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisen Sipilän hallituksen virheiden korjaus kestää kauan ja tämä hallitus siihen pystyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä oli kaikkien aikojen parhaita pääministereitä. Sitä ei vasemmisto ymmärrä eikä voi myöntää.
Jokainen joka ymmärtää talouden päälle ja mistä ne rahat sadaan yhteiskuntaa pyörittämään niin ymmärtää että Sipilä
kantoi oikeasti huolta siitä että velkaantuminen loppuisi ja rahat saataisiin riittämään.
Valitettavasti vasemmisto ja vihreät ei sitä opi ymmärtämään. Ei sitten millään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harakalla onkin paremmat edellytykset liikenne- ja viestintäministeriksi. Onhan hänellä kokemusta etenkin ilmailun saralta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku vielä väitttää, että äänestämällä voi vaikuttaa, tutustukoon tähän, ja hartaudella miettimään. Vaalien suurin häviäjä, on kuin ranska 1 ja 2. maailmanpalon jälkeen, me voitimme, niin eihän tässä mitään tolkkua ole. KEPU saa maakunnat, ja taas on jaettavaa siskoille ja veljille, kunnon palkalla, eikä tarvitse tehdä mitään. Ainut konsti vaikuttaa olisi keltaiset liivit päälle, kattilat käteen, ja helsinki sekaisin. Josko sitten näillä alkaisi ajatus, siitä mitä heidän tehtävänsä on, itää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten puolue joka kärsi rökäletappion vaaleissa voi hääriä kuin kukko tunkiolla.Kepulaisten pitäis istua lakki kourassa nurkassa hyvin nöyränä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhmuroinnin supersunnuntai!

Nyt kyllä hävettää sosdem puolesta ja paljon. Ei tätä voi ymmärtää. Ensin Paatero paranee ihmeellisesti sairauslomalta viikon aikana lopettuaan nopeasti. Rinne palkitaan puhemiespaikalla, kun lupaa olla olematta sdpn johtoon ehdolla ensi kesänä. Ja kaiken kukkuraksi, Marin hyväksyy kaiken, ja päätyy tätä kehumaan! Ei ole kyllä mitään selkärankaa näillä. En Paaterona edes ilkeäisi tämmöiseen alkaa.

Ja kepu vieä tämmöstä hyväksyy ja pitää SDP:n sisäisenä asiana.

Kyllä nyt on Suomen politiikka ja toiminta alhaalla, ihan hävettävän luokatonta toimintaa demokratian ja oikeudentajun kannalta! Onko suhmuroinnilla ja valehtelulla (Rinne, Paatero...) mitään rajaa? Taitaa tämäkin hallitus jäädä lyhytikäiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsisivät nyt ensimmäistä laatimaansa valtion budjettia ja hallitusohjelmaa toteuttamaan. Olisi mielenkiintoista myöskin seuraavien normaaliaikaisten eduskunta vaalien alla päästä vertailemaan tämän ja edellisen hallituksen nelivuotiskausien tuloksia, ennen äänestyskoppiin menoa.
Mitenkähän sen aikainen vaalitulos ja nykyiset gallupit rimmaisivat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset kiittää seuraavissa vaaleissa kun Sdp ja Keskusta rypevät pohjamudissa tämän hyvä veli suhmuroinnin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuolle Paaterolle ei nyt anneta kenkää ja se saa ihmeparantumisen sun muun suhmuroinnin jälkeen jatkaa ministerinä niin kyllä saa sanoa että SDP kaivaa itelleen niin syvän kuopan että se jo menee ohi sen kuuluisan "vispiiän" joka kuoppas kepun. Mun luottamus tähän puolueeseen meni nyt täysin ton Paatero vedon jälkeen ja niin taisi mennä monella muullakin, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö demaritkaan opi koskaan? Paatero olisi pitänyt jättää rivikansanedustajaksi seuraaviin vaaleihin asti. Sitten hän voisi yrittää uudelleen ministeriksi. Ei heti erottamisen jälkeen.

Äänestäjät näkevät nämä asiat aivan eri tavalla kuin puoluepoliitikot. Puolueen tuki ei ole sama kuin äänestäjien tuki. Kannattaisi jo viimeinkin näin 2020-luvun alkaessa se oppia siellä puoluejohdossa. Ratkaisu ei ehkä ole väärä tai ongelmallinen ja Paateron ero tarpeeton, mutta tämä taas näyttää kerran poliitikkojen likaiselta keskinäiseltä suhmuroinnilta. Koettakaa hyvät poliitikot ymmärtää se.

Näyttää myös melko varmalta kannatuslaskulta. Tosin Marinin valinta pääministeriksi voi tilanteen pelastaa. Se oli pitkästä aikaa hyvä ratkaisu demarileirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että ne kehtaavat. Nyt palkitaan tämä valehtelijain ja huonomuististen kerho. Ei voi kuin ihmetellä. Jos muualla työpaikassa valehtelee, tulee kenkää ja heti. Vaan eihän meidän korpit korpin silmää noki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoli vuotta juhannukseen tulossa eduskuntavaalit.
Rinteen hallituksen voimat vei EU puheenjohtajuus Marinin hallitus yritys kaatuu omiin sotkuihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntavaalit kannatta pitää heti kun Kokoomus on vaihtanut vasemmisto-liberaarin puoluejohtonsa Suomalaisten etuja ajaviin. Saadaan Kokoomus+Persu+joku apupuolue kokoonpanolla vihdoinkin isänmaallinen hallitus. Ilman Kokoomusjohdon vaihtoa ei mistään tule valitettavasti yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (166)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image