Puolen Suomen vaalitentti: Sipilän mukaan van­hus­ten­hoi­don ongelmat oireita sote-uudistuksen puuttumisesta – Rinne harkitsisi voi­ton­ta­voit­te­lun rajoittamista

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (oik.) haluaisi keskustelua siitä, pitäisikö hoivabisneksessä voitontavoittelua rajoittaa. Hän sanoi uskovansa, että se voisi osaltaan parantaa tilannetta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Eduskuntavaalit 2019 1.4.2019 10:54
Heikki Uusitalo

Kalevan ja Ylen järjestämässä vaalitentissä ensimmäiseksi puhuttiin vanhustenhoidosta ja sen ongelmista, jotka ovat olleet vuodenvaihteen tienoilta kuuma puheenaihe. Useissa hoitoyksiköissä on havaittu vakavia ongelmia. Yksityisiä hoivapaikkoja on jopa suljettu. 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan ongelmat eivät tulleet yllätyksenä. 

– Omaiset, hoidettavat ja ammattijärjestöt olivat varoittaneet jo kauan ennen kuin mediakeskustelu vuodenvaihteen tienoilla alkoi, Andersson sanoi. 

Hänen mukaan kunnallisessa päätöksenteossa mukana olleille ongelmat eivät voineet tulla yllätyksenä, sillä siellä on ollut nähtävissä jo pitkään aliresurssointiongelmat. 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan vanhustenhuollon ongelmien ratkaisemisessa sote-uudistus on olennainen asia. 

– Emme muusta ole puhuneetkaan kuin sote-uudistuksesta. Tämä on juuri niitä oireita siitä uudistamattomuudesta, Sipilä sanoi. 

Sipilän mukaan on selvää, että kun terveysjätit ostavat pieniä yrityksiä kalliilla hinnalla, jossain kohtaa tulee takaisinmaksun aika. Hän sanoi huolestuneensa katsoneensa tätä kehitystä.

– Meidän on saatava soteuudistus valmiiksi. Muuten sama peli jatkuu. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaisi keskustelua siitä, pitäisikö hoivabisneksessä voitontavoittelua rajoittaa. Hän sanoi uskovansa, että se voisi osaltaan parantaa tilannetta. 

Rinne painotti myös hoitajamitoituksen nostamista. Samasta asiasta puhui KD:n Sari Essayah, joka huomautti, että hallitus oli valmis laskemaan hoitajamitoitusta kautensa alussa. 

– Onneksi hallitus perui päätöksensä, Essayah sanoi. 

Kokoomuksen Petteri Orpo painotti, että on yksiselitteisesti väärin, että voittoja tehdään sillä tavoin, että vanhukset jätetään hoitamatta.

– Sitä ei voi hyväksyä, Orpo totesi.

Hän myös sanoi, että valvonta on pettänyt täysin.

– Laitoimme ensiapuna 1,5 miljoonaa euroa valvontaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä sukupolvi joka on nyt tullut eläkeikään suomessa on politikoitten hampaissa ja vie suomen eläkevarat konkurssiin jne,syyllistettynä ongelmineen, on rakentanut suomeen hyvinvoinnin, joka ei ole elänyt koskaan yltäkylläistä ja eliittielämää, tehnyt työtä jopa 15v lähtien elättääkseen itsensä ja sukunsa , maksaneet suomessa eniten eläkemaksuja historianaikana, onko niin että tällä nyt työikäisellä sukupolvella ei ole kykyjä ja haluja ,taitoa ,tahtoa kantaa tulevasta elämästä suomessa vastuuta ,on opetettu helpoon ja yltäkylläiseen elämään, keinotteluun , työ ei ole enää arvossa ,esimerkkinä palkkakeinottelu,työntekijöitten kyykyttäminen, johtajat ja politikot on hyvä esimerkki nykyiseen tähän kieroutumaan,toivottavasti vaalit tuovat käänteen tältä nykyiseltä suunnalta,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neliraaja jarruttaja Kiuru pääsi tavoiteeseensa SDPn Rinteen johdolla Sote kaatui ja vanhukset ovat lähestulkoon heitteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kauheaa jos sote olisi viety maaliin, vanhustenhoito noilla yksityisiilä toimioilla on muutenkin alaarvoista ja jatkuvasti tulee tietoon uusia väärinkäytöksiä. Koleman tapauksiltakaan ei ole vältytty ja rikostutkintojakin on menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi vain Sipilä , vastauksenne hymyilyttää. Tosiasia on teot ovat toiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitoituksen sijaan voisi miettiä tehokasta varahenkilöstöä. Esim sairauspoissaolojen, koulutusten ja muiden poissaolojen tilalle kiertävä hlö varahenkilöstöstä. Varahlöt tulee myös kouluttaa eri pisteisiin. Itse kun olin sijaisena eri paikoissa, ei ehditty perehdyttää ja varmasti laatu edellä ei mennä.

Tottakai myös hlö kohtainen tulospalkkauskin olisi hyvä ja ehdottamasti työpaikkakiusaajat (ktso tutkimukset) johon menee runsaasti aikaa ja joka on poissa hoitotyöstä, tulee tehdä jotain. Osastonhoitajat tulisi olla miten nyt sanoisi nätisti, ammattitaitoisia johtamaan porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote ja maakuntamallin voimaantulo olis vaan pahentanut vanhustenhoitotilannetta, kun lisää ulkoistamisia olisi tapahtunut. Just soten takiahan yksityiset terveysfirmat ovat satsanneet vanhustenhoitopaikkojen hankkimiseen. Kun sote kariutui, niin joku yksityisistä ehdotti ulkoistamisia rajoittavan lain kumoamista. Muutamat kansanedustajista saivat terveysalan firmoista hyvän viran, kun olivat olleet puoltamassa sotemallia. Hoitajamitoitusta väännettiin ja oltiin jopa vähentämässä mitoitusta, mutt onneks se homma tyssäs. Pitäis tosi tarkkaan miettiä miten terveydenhoitopuolta viedään jatkossa eteenpäin ja varsinkin vanhustenhoitopuolen asioihin pitäis tehdä parannuksia eli ei säästöleikkauksia ainakaan siihen. Mun mielestä ihmisten terveydellä ei pitäis kauppaa tehdä, nyt on jo nähty miten yksityiset firmat ovat laiminlyöneet vanhuksia hoitopaikoissaan, kuka enää haluaa omaistaan noihin paikkoihin laittaa. Oulun kaupunki on ulkoistanut yli 80% vanhustenhoitopaikoista, mikä mun mielestä ei ole ollut hyvä juttu, kun on tiedossa ettei hoitotaso yksityisillä ole ollut hääppöstä. Tuskin uutiset vanhustenhoitopaikkojen ongelmista tulee loppumaan, kyllä ne firmat löytävät ne porsaanreiät millä lakeja kiertävät. Me eletään 2000-lukua ja vanhustenhoito on mennyt vaan huonompaan suuntaan Oulussakin. Ei pidä unohtaa omaishoitajiakaan, jotka tekevät 24/7 työtä huolehtiessaan läheisistään, monet jopa ilman rahallista korvausta. Kotihoitoonkin pitäis panostaa, jos jatkossakin aiotaan vanhuksia kotioloissa hoitaa, hoitajien määrää pitäis roimasti lisätä myös sielläkin puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhusten hoidon kustannukset valtiolta.
Nämä ihmiset, jotka nyt ovat vanhuksia ovat nostaneet maamme hyvinvointivaltioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nelisen vuotta oli aikaa hallituksella selvittää ja reagoida. Hallitus halusi painaa itse hoitajamitoituksia alas, vähentää valvontaa ja säätelyä, ajoi vanhuspalvelut maksavia kuntia kurimukseen. Ja ratkaisuksi lähinnä yksityisen puolen ongelmiin tarjottiin lisää yksityistämistä - ja hallituksen ministereillä oli vahvoja kytköksiä terveysalan yrityksiin.

Olen itse nähnyt yksityisen sairaankuljetuksen laatuongelmia kaluston ja välineistön suhteen. Olen käynyt lukuisissa yksityisissä hoivakodeissa, joissa työntekijöitä on erittäin vähän eivätkä useat työntekijöistä osaa suomea edes auttavasti. Henkilö, joka ei kykene keskustelemaan millään tasolla lääkehoidosta kertoo olevansa "sairaanhoitaja". Ääneen sanoen osassa julkisia ja suuressa osassa yksityisiä hoivakoteja on suuria ongelmia tunnistaa mm. potilaan voinnin huononeminen. Kun potilas on tunteja - tai vuorokauden - ollut umpitajuton, tai pariin päivään ei ole kyennyt "kipeän lonkan" vuoksi liikkumaan (reisiluun kaulan murtuma), on sitten pakko soittaa ambulanssi. Kaikki potilaat eivät selviä hengissä ambulanssin saapumiseen asti...

Hoiva-ala on raskasta, alipalkattua - ja siitä harvinaista, että julkinen puoli maksaa hieman yksityistä parempaa palkkaa. Silti 40 000 - 50 000 koulutettua hoitajaa on jo äänestänyt jaloillaan, ja julkisiinkin työpaikkoihin otetaan ulkomaalaistaustaista henkilökuntaa ajoin vajavaisella kielitaidolla. Työ ei kelpaa suomalaisille. Arvostan ulkomaalaisia heidän potilaslähtöisestä asenteestaan - ja jonkun täytyy työ tehdä. Kielitaidon vain pitäisi olla myös kaikilla kohdillaan. Hallituksen reaktio: ainoasta etuisuudesta eli lomista leikataan, samoin lomarahoista ja kiky-toimilla laitetaan henkilökunta tekemään ilmaista työtä.

SOTE olisi siirtänyt rahoitusvastuun kunnilta maakunnille, tuonut tuplamäärän maakuntia ja hallintoa verrattuna tarpeeseen, taannut runsaasti poliittisia luottamuspaikkoja ja virkoja erityisesti keskustalle, ilmeisestikin lisännyt kustannuksia miljardeilla ja lisännyt rajusti yksityistämistä. Olisiko laatu kohonnut, ei kukaan ole luotettavasti pystynyt sanomaan. Ruotsin maakuntamallissa resurssit ovat huomattavasti Suomea suuremmat, mutta mm. akuuttisairaanhoito on aika kaaoksessa. Suomessa on BKT:en nähden varsin halpa terveydenhuolto, joka tekee paljon töitä (työntekijän selkänahalla tosin), ja laatu on melko hyvä. Hinta/laatu -suhteeltaan se on maailman parhaita. Uudistuksia tarvitaan, prosesseja pitää uudistaa, laatua kehittää ja tehdä terveydenhuollosta vetovoimaisempi työpaikka. Yksityisten yritysten etu ei kuitenkaan voi olla uudistusten lähtökohta. Uudistuksen tulee pohjautua muuhun kuin Keskustan ja Kokoomuksen yksityistämistämiskytköksiin ja maakuntamallin hillotolppiin perustuviin lähtökohtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
98
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image