Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Uusi ta­lous­maan­tie­de kääntää katseet poh­joi­seen

Maareittien vahvistaminen lännen suuntaan on ilmeinen välttämättömyys.

Suomen talousmaantiede muuttui dramaattisesti viime keväänä Venäjän aloitettua raakalaismaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. Itäraja sulkeutui, ja käänsimme katseemme entistä tiukemmin kohti länttä. Uusi todellisuus ja tuleva Nato-jäsenyys edellyttävät uutta ajattelua talousmaantieteeseen. Itämeren haavoittuvuus kävi ilmi räjähdysten vaurioittaessa Nord Stream -kaasuputkia. Maareittien vahvistaminen lännen suuntaan on ilmeinen välttämättömyys.

Me pohjoispohjalaiset tiedämme, että pohjoinen on portti länteen – naapurimaahamme Ruotsiin ja muualle Eurooppaan. Pohjois-Suomen strateginen asema on tunnustettava ja sitä on vahvistettava määrätietoisesti. Oulua liikenteen solmukohtana on vahvistettava investoimalla kulkuyhteyksiin.

Raideinvestoinneista merkittävimpiä on Liminka–Oulu-kaksoisraide, joka vahvistaa niin teollisuuden kuin kasvavan matkustajaliikenteenkin tarpeita. Samalla maantieliikenteen ylläpitämiseen ja kehittämiseen on varattava resursseja. Syyskuun budjettiriihessä saimme kovalla työllä varmistettua varat Oulun poikkimaantien leventämiseen. Strategiset investoinnit kulkuyhteyksiin houkuttelevat alueelle uutta yritystoimintaa ja vahvistavat maakuntamme elinvoimaa.

Oulun keskeinen sijainti ja ilmasto tarjoavat mahdollisuudet investoida uusiin puhtaan energian teknologioihin. Olemme yliopistokaupunki ja Skandinavian pohjoisen osaamisen keskus. Liikenneyhteyksien lisäksi tarvitsemme investointeja teknologiaan ja kehitys- ja innovaatiotoimintaan.  Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun seudulla on tilaisuus kehittyä maailmanlaajuisen vihreän energian osaamiskeskittymäksi.

Investoinnit vihreään puhtaaseen energiaan tukevat tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Pääsemme eroon fossiilisesta energiasta. Samalla maakuntamme työllisyys vahvistuu. Olemme tällä hallituskaudella parantaneet työllisyyttä, ja työllisyyslukumme ovat valtakunnallisesti ennätyksellisen korkealla. Viime viikolla eduskunnalle annettu hallituksen esitys TE2024 -työvoima- ja elinkeinopalveluiden siirtämisestä kuntiin vahvistaa entisestään tätä tavoitetta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.