Pääkirjoitus: Am­mat­ti­lii­tot pu­ris­te­le­vat hal­li­tus­ta vielä lempein ottein – mutta tuskin pitkään

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Torihotelli: Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Pirjo Sirviö yritti estää to­ri­ho­tel­lin kah­des­ti mutta epä­on­nis­tui

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Uusi ou­lu­lais­yh­tye Havina musisoi yli­maail­mal­lis­ta indie popia – "Jos haluaa kuulla lehtien havinan tuu­les­sa, sitä on py­säh­dyt­tä­vä kuun­te­le­maan"

Oulu
Havinan EP-levyllä kuultavat suomenkielisten indie-biisien sävellykset ovat Juha Kuuselan ja sanoitukset Sini Saxin käsialaa. Haikeat kappaleet kertovat kaipauksesta toisaalle sekä keskeneräisyydestä.
Havinan EP-levyllä kuultavat suomenkielisten indie-biisien sävellykset ovat Juha Kuuselan ja sanoitukset Sini Saxin käsialaa. Haikeat kappaleet kertovat kaipauksesta toisaalle sekä keskeneräisyydestä.

Tummaa, melankolista, riisuttua, mystistä, herkkää, rauhallista, ylimaailmallista.

Muun muassa näillä sanoilla kuvailevat oululaismuusikot Sini Sax ja Juha Kuusela uuden indie pop -yhtyeensä Havinan musiikkia.

Havina julkaisi ensimmäisen Meduusa-singlensä lokakuussa. Loppiaisena yhtyeeltä on tulossa ulos EP-levy nimeltä Tummat väreet. Kolmen kappaleen omakustannejulkaisulla kuullaan Meduusan lisäksi kaksi uutta kappaletta, Katkoviivat ja Seilaaja.

– Tämä ei ole todellakaan helpoin aika ponnistaa uutena yhtyeenä, mutta biisien julkaiseminen juuri nyt tuntui oikealta. Liekki on syttynyt, Sini Sax sanoo.

Yksin laulaminen kipinöi

Sini Sax ja Juha Kuusela ovat itseoppineita, lukuisissa eri kokoonpanossa vaikuttaneita muusikkoja.

Havinan solisti Sini Sax kertoo laulaneensa lähes koko elämänsä ajan erilaisissa kuoroissa ja a cappella -kokoonpanoissa sekä soittaneensa vähän pianoa.

– Artisti sisälläni heräsi, kun lähdin viitisen vuotta sitten ex tempore solistiksi eräälle trubaduuri duo -keikalle kitaristin kaveriksi. Keikalla huomasin, että yksin laulaminen kipinöi aivan uudella tavalla. Myös ajatus oman musiikin tekemisestä alkoi kutkuttaa.

Havinan tarina alkoi vuonna 2017 Saxin ja Kuuselan tavattua yhteisen tuttavan järjestämillä musajameilla.

– Juhalla oli pöytälaatikossa biisiaihioita ja minulla oli tekstejä, josta yhdessä syntyi muun muassa debyyttisinglemme Meduusa. Siitä tuli niin kaunis, että ymmärsimme käsissämme olevan jotakin uniikkia ja inspiroivaa.

Nimensä bändi sai viime kesänä.

– Jos haluaa kuulla lehtien havinan tuulessa, sitä on pysähdyttävä ja hiljennyttävä kuuntelemaan. Siten toivomme myös musiikkiamme kuunneltavan, Sini Sax valottaa nimen taustaa.

Haaveena täydet keikkasalit

Koronatilanteen johdosta Havina ei pääse juhlistamaan loppiaisena suoratoistopalveluihin ilmestyvää EP-levyään yleisön eteen, mutta unelma keikkailusta elää vahvana.

– Odotamme innolla sitä, että pääsemme kommunikoimaan liveyleisön kanssa. Sieltä tulee se välittömin ja aidoin reaktio, Sini Sax sanoo.

Pitkän tähtäimen haaveena on löytää alalta yhteistyökumppaneita ja päästä esiintymään ympäri Suomea täysille saleille.

– Livekeikkailua varten olemme jo kasanneet bändin Havinan ympärille, ja uutta musiikkia on työn alla, Sax paljastaa.

Keikkoja odotellessa Sax syventää ammattitaitoaan artistivalmennuksessa, johon hän tuli vastikään valituksi. Kyseessä on kuudessa suomalaiskaupungissa järjestettävä, Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Rytmi-instituutin Artistivarikko-valmennus, jossa buustia uralleen tarvitsevia artisteja, musiikin tekijöitä ja bändejä autetaan eteenpäin.

– Tämä tuli kuin tilauksesta, juuri oikeaan saumaan, Sax iloitsee.