Luonto: Raakun suojelu sai mil­joo­na­ra­hoi­tuk­sen, sim­pu­koi­den et­sin­tään kou­lu­te­taan raak­ku­koi­ra

Formula 1: Ana­lyy­si: Lando Norris maksoi kovan hinnan uh­ka­pe­lis­tään Sotshin F1-ki­sas­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Uusi kampus ei ole rat­kai­su Oulun rooliin tu­le­vai­suu­den te­ki­jä­nä

Liika asiantuntemus aiheuttaa putkinäköä ja korkea koulutus on ajatusvankila, josta vain harva uskaltaa paeta.

Nämä kaksi väitettä johtakoon kulkuani, kun tasapainoilen pitkospuita myöten Oulun Linnanmaalta Raksilaan ja takaisin virtuaalisella mielipidesuolla.

Kysymys on Oulun yliopiston hankkeesta rakentaa uusi kampus Raksilan alueelle. Törmäsin asiaan sattumalta ystävieni kautta. Tarina muistuttaa pahaa unta, jonka olen nähnyt ennenkin.

Mielestäni keskustakampusajatus on tarpeeton siinä määrin, että sitä ei kannata toteuttaa, vaikka sen voisi tehdä ilmaiseksi. Satunnaiselta tarkkailijalta jää arvoitukseksi, mikä hiiva tätä taikinaa pitää puhisemassa näin sitkeästi.

Siispä arvaillaan. Oulun ihmeestä ei enää jakseta puhua, eikä uutta tieteellistä tai tutkimuksellista innoituksen lähdettä ole näköpiirissä.

Kysymys on kuoliaaksi turhautumisesta, kun pääkaupunkiseutua kehitetään ja pohjoisen valkea kaupunki tyystin unohdetaan. Proffat ja dekaanit alkavat jo pelätä näivettymistä.

Myös kaupunginisät ja -äidit alkavat huolestua siitä, mikä Oulun rooli pitkässä juoksussa tulee olemaan valtiollisissa kehityshankkeissa.

"Tutkijoiden ja opiskelijoiden houkutteleminen rahan ja statuksen avulla on merkki pelin menettämisestä."

Suuryritykset haistavat tilaisuutensa ja tarjoavat siemenrahaa kolehtiin, jotta maine kiirisi ja kauppa kävisi.

Tämän ymmärtää, mutta uusi kampus ei ole ratkaisu Oulun rooliin tulevaisuuden tekijänä.

Kampus siellä kampus täällä ei vaikuta alueelliseen kehitykseen. Kampus sinänsä on jo aika vanha keksintö. Uusia vetovoimatekijöitä on etsittävä ennakkoluulottomasti ja luovasti.

Oululla on jo valmiiksi muutamia vetovoimatekijöitä, joista on pulaa muualla. Niitä ovat rakentamisen väljyys, hajautetut mallit, luonnon läsnäolo, syntyvyys ja sijainti meren äärellä. Oulu pystyy tarjoamaan ja sen ensi sijassa tulisikin tarjota oman maakunnan väelle kaiken, minkä ihminen tarvitsee.

Myös jo olemassa olevat tilat Linnanmaalla ovat suurimmaksi osaksi peruskorjattuja ja viihtyisiä. Remontti hyvissä ajoin tehtynä on aina edullisempi kuin uuden rakentaminen. Tarkastelipa sitten lompakkoa tai luonnon kestokykyä.

Oulun ei tarvitse toistaa etelän virheitä. Kaupungilla on rakenteellisia, historiallisia ja väestöllisiä vahvuustekijöitä, joita sietää peräti kadehtia.

Tutkijoiden ja opiskelijoiden houkutteleminen rahan ja statuksen avulla on merkki pelin menettämisestä.

Terve itsetunto ja sisältä päin kumpuava aloitteellisuus viitoittakoon Oulua näinä vaikeina aikoina. Turha yhtyä valtakunnalliseen itkuvirteen ”miksi Suomeen ei kukaan sijoita”. Rahalla ja etuisuuksilla se voi kotvan onnistua, mutta ei kannettu vesi kaivossa pysy.

Ennustajan tehtävä ei ole helppo. Oulun kampushankkeessa on kuitenkin helppo ennustaa yksi asia pomminvarmasti. Kustannusarvio ei pidä. Lopulliset kustannukset tulevat olemaan vähintään tuplasti sen, mitä rakentamisen perustelijat lupaavat. Otsikon voi jo sorvata valmiiksi: ”Kampushankkeesta tulossa Oulun länsimetro”.

Pekka Korhonen

Oulu-fani, Anttola