Ruoka: Suo­ma­lai­set syövät yhä enemmän ei­nek­siä ja vaa­ti­vat niiltä laatua

Jääkiekko: Kärpät tois­ta­mi­seen HPK:ta parempi – Blom­qvist pelasi nol­la­pe­lin

Uudet ro­ko­tus­ti­lat tulossa – Li­min­gan­tul­lin näyt­teen­ot­to­paik­ka siir­ty­nee ro­ko­tus­ten tieltä muualle

Limingantullin nykyinen testauspiste siirtyy muualle, kun samoissa tiloissa aletaan syksyllä rokottaa.
Limingantullin nykyinen testauspiste siirtyy muualle, kun samoissa tiloissa aletaan syksyllä rokottaa.
Kuva: Pekka Kallasaari

Koronarokotukset ollaan siirtämässä syksyksi pois Ouluhallista. Syynä tähän on se, että hallille on muuta käyttöä.

– Rokotuksia voidaan järjestää Ouluhallilla näillä näkymin elokuun lopulle asti. Sen jälkeen hallissa aletaan järjestää tapahtumia, eikä rokotuksia voida jatkaa samoissa tiloissa, Oulun kaupungin palveluesimies Pirjo Koistinen kertoo.

Koronarokotukset on suunniteltu siirrettäväksi Limingantulliin entisen Halpahallin tiloihin, joissa toimii nykyisin kaupungin koronanäytteenottopiste.

– Siellä on iso tila. Ei ihan niin iso ja hyvä kuin Ouluhalli, mutta soveltuu hyvin rokotuksiin ja siinä ei ole muuta toimintaa. Pystymme rokottamaan Limingantullissa 2 000 ihmistä päivässä – ja vähän enemmänkin.

Samoissa tiloissa järjestettiin viime syksynä myös kausi-influenssarokotuksia. Koronarokotukset vaativat kuitenkin hieman erityisjärjestelyitä, joita on jo alettu suunnitella.

– Olemme mööbleeranneet ja siirtäneet tarvikkeet hallin toiselle sivulle, jotta toiselle puolelle hallia pystytään rakentamaan infraa rokotuksille. Pitää tehdä sähkötöitä ja hoitaa nettiyhteydet ynnä muuta sellaista.

Parkkialueet päänvaivana

Koska rokotukset siirretään Limingantulliin, uudelle näytteenottopisteelle etsitään parhaillaan uusia tiloja. Pirjo Koistisen mukaan tällä hetkellä ei ole näköpiirissä sellaista, että näytteenottopisteitä oltaisiin lopettamassa.

Tällä hetkellä Oulussa tehdään 200–300 koronatestiä päivässä.

– Pitää seurata, miten syksy lähtee menemään. Tartuntatautiviranomaiset, THL ja päättäjät määrittelevät, miten edetään.

Kaupungissa on paljon tyhjiä tiloja, joita voisi käyttää näytteenottopaikkoina, mutta niiden parkkialueet aiheuttavat päänvaivaa. Uuden näytteenottotilan pitäisi olla mieluusti keskeisellä paikalla mutta kuitenkin alueella, jossa on asiakkaille pysäköintitilaa eikä liikenne ruuhkautuisi.

– Menemme tällä viikolla katsomaan yhtä tilaa. Parkkitilaa pitää olla sopivasti, ettei alue ole heti tukossa.

Yhä vain testejä

Vielä toistaiseksi testataan koronan varalta myös niitä oireisia, jotka ovat saaneet kaksi rokotetta.

– Rokote suojaa vakavalta tautimuodolta, mutta ei estä infektiota eikä tartuttamasta. On hyvin hankala sanoa, milloin päästään takaisin normaaliin niin, ettei tarvitse miettiä testaamisia, Oulun kaupungin tartuntatautilääkäri Liisa Rytkönen kertoo.

Hän sanoo, että Oulussa edetään THL:n suositusten mukaan.

– Deltavariantti on todettu ärhäkämmäksi, eikä meillä ole vielä varmaa tietoa, miten hyvin rokotus siihen tehoaan. Sen näyttää aika.