Vanhat kuvat: Top­pi­las­sa on nähty asun­to­mes­sut, teol­li­suut­ta ja eris­kum­mal­li­nen rä­jäy­tys­ope­raa­tio

Mielipide: Ves­sa­rau­ha kuuluu myös kou­lu­lai­sil­le

Mainos: Mil­lai­sia luon­to­ju­tu­ja sinä ha­luai­sit lukea? Vastaa ja osal­lis­tu 100€ lah­ja­kor­tin ar­von­taan.

USA:n ja Venäjän pre­si­den­tit ta­paa­vat Ge­ne­ves­sä, kes­kus­te­lut alkavat il­ta­päi­väl­lä

Odotukset neuvotteluista ovat vaatimattomat. Bidenilla ja Putinilla ei ole yhteistä lehdistötilaisuutta, keskustelut alkavat iltapäivällä ulkoministerien läsnä ollessa.

Sveitsin presidentti Guy Parmelin (oik.) toivotti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tervetulleeksi Geneveen tiistaina.
Sveitsin presidentti Guy Parmelin (oik.) toivotti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tervetulleeksi Geneveen tiistaina.
Kuva: DENIS BALIBOUSE / POOL

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapaavat tänään Sveitsissä. Kyseessä on johtajien ensimmäinen kohtaaminen sen jälkeen, kun Biden valittiin presidentiksi.

Neuvotteluihin Genevessä ei kohdistu suuria odotuksia läpimurrosta. Molemmat presidentit ovat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan. Kummankaan maan suurlähettiläät eivät ole asemapaikoillaan toistensa pääkaupungeissa.

Putin torjui ennen tapaamista tv-haastattelussa Yhdysvaltain syytökset Venäjän tekemistä kyberhyökkäyksistä tai sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Putin myös kiisti olevansa venäläisten oppositiopoliitikkojen kuolemien takana.

Valkoisen talon toimittajille jakaman aikataulun mukaan Biden ja Putin aloittavat keskustelut noin puoli kolmelta iltapäivällä Suomen aikaa. Aluksi mukana ovat presidenttien lisäksi vain ulkoministerit Antony Blinken ja Sergei Lavrov sekä tulkit.

Myöhemmin pöytään istuu lisää väkeä, muun muassa neuvonantajia. Istuntoihin on varattu alustavasti aikaa yhteensä vajaat neljä tuntia.

Myöhästelystään tunnetun Putinin on määrä saapua kokouspaikalle ennen Bidenia. Lähes koko iltapäivän jatkuvassa tapaamisessa ei ole varattu aikaa ruokailulle.

Presidenttien ohjelmassa ei myöskään ole yhteistä lehdistötilaisuutta, mutta ainakin Bidenin ohjelmassa on tiedotustilaisuus tapaamisen jälkeen. Putinin ennakoidaan toimivan samoin.

Bidenin on määrä lähteä paluumatkalle Yhdysvaltoihin vielä tänä iltana.

Tavanneet jo aiemmin, mutta eivät presidentteinä

Euroopassa vieraileva Biden on osallistunut ennen Putinin tapaamista huippukokouksiin G7-maiden, Naton jäsenmaiden sekä Euroopan unionin kanssa. Kokouksissa on haettu länsimaille yhteistä linjaa niin Venäjän kuin Kiinankin suhteen.

Biden ja Putin tapasivat edellisen kerran vuonna 2011 Moskovassa. Biden oli tuolloin varapresidentti, Putin muodollisesti Venäjän pääministeri.

Yhdysvaltain ja Venäjän edellinen presidenttitason tapaaminen järjestettiin puolestaan vuonna 2018 Helsingissä, missä Putinin kanssa keskusteli presidentti Donald Trump. Helsingin-kokousta on pidetty Yhdysvaltain kannalta katastrofina.

Helsingin yhteisessä lehdistötilaisuudessa Trump myötäili Putinin käsitystä, jonka mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat syyttäneet perusteettomasti Venäjää sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Biden ja Putin tapaavat Genevessä historiallisessa 1700-luvun huvilassa, Villa La Grangessa, jota on tapahtuman alla puunattu entistäkin parempaan edustuskuntoon. Huvila sijaitsee Geneven suurimmassa puistossa, joka on huippukokouksen alla suljettu täysin yleisöltä kaksi kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.

Turvatoimet ovat muutenkin massiiviset. Töihin on hälytetty noin 4 000 poliisia ja sotilasta, ja Sveitsin ilmavoimien koneet vartioivat Geneven suljettua ilmatilaa. Geneveläisille on puolestaan annettu kehotus jäädä keskiviikkona etätöihin kotiin.