Rikostutkinta: Poh­jois­suo­ma­lais­ta mar­ja­yri­tys­tä epäil­lään ih­mis­kau­pas­ta

Analyysi: Putin ottaa sel­kään­sä monella so­ta­rin­ta­mal­la

Luitko jo tämän: Lyly Rajalan rus­ka­ret­kien suosio pysyy vuo­des­ta toi­seen, nyt selviää miksi

Unoh­tui­vat­ko talous- ja työl­li­syys­ta­voit­teet? – hal­li­tus vastaa op­po­si­tion yh­tei­seen vä­li­ky­sy­myk­seen

Hallitus vastaa keskiviikkona iltapäivällä harvinaiseen koko opposition yhteiseen välikysymykseen. Opposition mielestä hallituksen työllisyystoimet ovat riittämättömiä ja velanotto vastuutonta.

Hallitus vastaa pääministeri Sanna Marinin johdolla opposition yhteiseen välikysymykseen.
Hallitus vastaa pääministeri Sanna Marinin johdolla opposition yhteiseen välikysymykseen.

Hallitus joutuu keskiviikon eduskuntaistunnossa vastaamaan kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattisen ja Liike nytin yhteiseen välikysymykseen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä.

Opposition mukaan hallituksen politiikka vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, ylläpitää työttömyyttä ja johtaa veronkorotuksiin.

"Pakotettuja käyttämään raskainta asetta"

Kokoomuksen mielestä työllisyystoimia olisi lukematon määrä, jos vain hallitus uskaltaisi ottaa ne käyttöön. Kokoomuksen listalla ovat muun muassa verotuksen keventäminen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, paikallinen sopiminen, terapiatakuu ja superkotitalousvähennys yli 75-vuotiaille.

– Olemme pakotettuja käyttämään opposition raskainta välinettä, koska hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on mennyt täysin vastuuttomaksi. Hallitus ei voi siirtää työllisyystavoitettaan vuosikymmenen loppuun. Tämä on vastuun välttelyä ja sotkun sysäämistä seuraavien hallitusten siivottavaksi, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi vajaat kaksi viikkoa sitten opposition jättäessä välikysymyksen.

Kokoomus on välikysymyksen aloitteentekijä. Puolue ilmoitti jo ennen hallituksen budjettiriihtä, että se tekee välikysymyksen, jos Sanna Marinin (sd) hallitus ei tee budjettiriihessä päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, uudesta työllisyystavoitteesta ja ratkaisuista kilpailukyvyn parantamiseksi.

Valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on 62,4 miljardia euroa ja budjetti on lähes 11 miljardia euroa alijäämäinen. Hallitus kertoi lisäksi työllisyystoimista, joilla se tavoittelee 31 000–36 000 lisätyöllistä.

Työllisyystoimiin liittyvä eläkeputken kohtalo siirtyi työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi. Hallitus on kertonut olevansa valmis päätöksiin, jos työmarkkinakeskusjärjestöt eivät pääse asiassa sopuun.

Myös paikallisesta sopimisesta yritetään sopia kolmikantaisessa työryhmässä.

Yhteinen välikysymys viesti tilanteen vakavuudesta

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra totesi välikysymyksen jättämisen yhteydessä, että koko opposition mukanaolo välikysymyksessä kertoo tilanteen vakavuudesta. Purran mukaan hallitus on epäonnistunut epidemian kärjistämän taloudellisen tilanteen hoidossa ja kroonisten ongelmien ratkaisemisessa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kutsui Marinin hallitusta velkaviisikoksi, joka siirtää työllisyystavoitteita ja niiden edellyttämiä toimia oman vaalikautensa lisäksi seuraavan vaalikauden ylitse vuosikymmenen loppuun.

Liike nyt -edustaja Hjallis Harkimo muistutti, että Ruotsissa panostetaan veronalennuksiin ja investointeihin 10 miljardia euroa.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.

Fakta

Näihin kysymyksiin hallitus vastaa

1) Aikooko hallitus ryhtyä noudattamaan oman ohjelmansa talous- ja työllisyyspolitiikan kirjauksia vaalikauden aikana?

2) Ymmärtääkö hallitus räikeän epäsuhdan, joka hallituksen esittelemien työllisyystoimien ja hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi tarvittavien työllisyysuudistusten välillä on?

3) Suhtautuuko hallitus työttömyyteen vakavasti ja pyrkiikö se tekemään kaikkensa, jotta mahdollisimman moni 387 500 suomalaisesta työttömästä työnhakijasta pääsisi töihin?

4) Millä keinoin hallitus varmistaa, ettei Suomen verotus nouse ja kilpailukyky heikkene verrattuna keskeisiin kilpailijamaihin?

5) Milloin hallitus esittelee suunnitelman, jolla julkisen talouden velkasuhde vakautetaan korkeintaan 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä?

6) Miten hallitus kokee parlamentarismin toteutuvan ilman voimassa olevaa hallitusohjelmaa, kun hallitusohjelman keskeiset tavoitteet eivät enää ole voimassa?

7) Milloin hallitus tuo eduskunnan käsiteltäväksi hallitusohjelman, jonka tavoitteet ja keinot vastaavat muuttuneeseen talous- ja työllisyystilanteeseen?

8) Miten hallitus tasapainottaa julkisen talouden, jos työllisyys ei kehity hallituksen tavoitteiden mukaisesti?