Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Otteluseuranta: Kärpät karkasi Sai­Pal­ta jo avaus­eräs­sä

Olut: Tornion panimo löysi keinon auttaa Uk­rai­naa, vaikka olutta ei saa mark­ki­noi­da hy­vän­te­ke­väi­syy­del­lä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Essee
Tilaajille

Unelma Me­ri­kos­ken va­paut­ta­mi­ses­ta elää Oulussa – Kes­kus­tas­sa ko­hi­se­va koski on ajatus, jota kan­nat­taa vaalia, vaikkei se olekaan rea­lis­tis­ta juuri nyt

Viime vuosina on alettu puhua voimalaitosten purkamisista, esiin on noussut myös Merikosken vapauttaminen. Jos pato purettaisiin, saisimmeko riesaksemme tulvat?

Jokisuu halkoo Oulua, mutta kosken kohinoita pääsee harvemmin todistamaan. Kosken voima on valloillaan Merikosken ohijuoksutusten aikaan. Vesimassojen syöstessä avatuista patoluukuista voi hetken kuvitella, millainen oli Oulu ennen Oulujoen valjastamista.

Kaupungin keskustassa vapaana kuohuva Merikoski on ollut tärkeä inspiraation lähde ja elämys niin taiteilijoille kuin tavallisille kaupunkilaisille.

Oululaisrunoilija V.A. Koskenniemen (1885–1962) tiedetään haltioituneen Merikoskesta jopa niin, että se vaikutti hänen varhaiseen runotuotantoonsa. Merikoski-nimisessä runossa soi kosken mahti, joka "laulaa" tuskaa ja kaipuuta ja soi kuin "taiston temmellys" tai "kuolon aavistus".

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.