Mihin kuntia tarvitaan, kun sote näyttää nyt toteutuvan? Palvelut siirtyvät hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Samalla tulot leikkaantuvat ja velat jäävät. Kuntien tehtäväksi jää sivistys- ja kulttuuritoimi, maankäyttö, rakentaminen ja kaavoitus, sekä elinvoimasta huolehtiminen.
Päätettäväksi tulee, missä lapset saavat käydä päiväkodissa tai koulussa? Missä kansalaisopistot ja kirjastot toimivat? Kaavoituksella, maankäytöllä ja rakentamisella ohjataan sitä, missä ihmiset tulevaisuudessa asuvat ja mihin kotinsa rakentavat.
Totta on, että Oulussa on vakava tulo-ongelma. Tuloja on liian vähän suhteessa menoihin. Siksi elinvoiman vahvistaminen on välttämätöntä. Kunta on elinvoimapolitiikassa mahdollistajan roolissa.
Oulussa on toimialoja, joita vaivaa työvoimapula ja samanaikaisesti meillä on suuri määrä työttömiä työnhakijoita. Työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa. Tämän ongelman ratkaisemiseen on tartuttava tomerasti. Keinoja löytyy muun muassa koulutuksesta. Meillä on huippuhyvää koulutusta saatavilla, oppisopimuskoulutusta unohtamatta!
Kuntalain mukaan kunnan ensisijainen tehtävä on huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Sitä ei sote-uudistus siirrä pois. Kysymys kuuluukin, miten tämä hyvinvoinnista huolehtiminen toteutuu kunnille jäävissä tehtävissä?
Lisäävätkö hyvinvointia päiväkodit ja lähikoulut perheen pienimmille? Mitä yhteyttä hyvinvoinnilla, sekä liikunta- ja kulttuuripalveluilla on? Miten hyvinvointiin vaikuttaa se, että kuntalaiset voivat asua haluamallaan tavalla kaupungin ydinkeskustassa tai sen ulkopuolella? Tiet, liikenne, vesi, jätevesi, kaikilla on yhteys hyvinvointiin ja niitä tulee hoitaa kuntalaisten parasta ajatellen.