Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Uk­rai­nan ar­mei­ja: "Mas­sii­vis­ta tu­li­tus­ta" Val­ko-Ve­nä­jäl­tä kohti Poh­jois-Uk­rai­nan Tser­ni­hi­vin aluetta

Tiedustelupalvelu syyttää Venäjää yrityksestä vetää Valko-Venäjä mukaan sotaansa

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin 23. toukokuuta.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin 23. toukokuuta.
Kuva: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLI

Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevaan Desnan kylään on lauantaina aamulla ammuttu Valko-Venäjältä parikymmentä ohjusta, ilmoittaa Ukrainan armeija.

Armeijan mukaan toistaiseksi ei ole tietoa uhreista. Desna sijaitsee Pohjois-Ukrainan Tsernihivin alueella. Armeijan mukaan tulituksesta aiheutui aineellista tuhoa, mutta ihmishenkiä ei tiettävästi menetetty. Desnassa oli ennen sotaa noin 7 500 asukasta. Kylä sijaitsee 70 kilometria Kiovasta pohjoiseen ja yhtä kaukana Valko-Venäjän rajasta.

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä yrittää vetää uskollisen tukijansa Valko-Venäjän mukaan hyökkäyssotaansa. Valko-Venäjä ei virallisesti ole sodassa mukana, mutta on antanut Venäjän käyttää aluettaan.

Tiedustelupalvelu arvioi viestipalvelu Telegramissa, että isku on suoraan yhteydessä Venäjän tavoitteeseen saada Valko-Venäjä mukaan hyökkäämään Ukrainaa vastaan. Venäjän presidentti Vladimir Putinin oli määrä tavata Valko-Venäjällä valtaa pitävän Aljaksandr Lukashenka Pietarissa lauantaina. Ulkoministeri Sergei Lavrov oli matkalla Valko-Venäjälle ensi viikolla.

Venäjä ilmoitti surmanneensa 80 puolalaista "palkkasotilasta"

Venäjän puolustusministeriö taas ilmoitti, että Venäjän iskuissa Donetskin alueella on kuollut jopa 80 puolalaista "palkkasotilasta" ja tuhoutunut 20 panssaroitua ajoneuvoa sekä kahdeksan Grad-raketinheitintä. Tiedoille ei ollut saatavissa riippumatonta vahvistusta.

Ministeriön mukaan iskut tehtiin Megatexin sinkkitehtaalle Konstantinovkassa. Alueella on ollut taisteluja siitä lähtien, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi.

Ministeriö ei kertonut, milloin iskut tapahtuivat. Lausunnossaan ministeriö sanoi myös, että yli 300 ukrainalaista sotilasta ja ulkomaista "palkkasoturia" sekä 35 raskasta asetta tuhottiin yhden päivän aikana Mykolaivissa Etelä-Ukrainassa.

Venäjä nimittää kaikkia Ukrainan puolella taistelevia ulkomaalaisia palkkasotureiksi.

Itä-Ukrainan Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi viestipalvelu Telegramissa, että Venäjä on ampunut tykistötulta ja tehnyt ilmaiskuja myös Itä-Ukrainan Sjeverodonetskiin ja sen kaksoiskaupunki Lysytshanskiin. Haidai kertoo, että venäläisjoukot ovat hyökänneet Sjeverodonetskin teollisuusalueelle ja pyrkivät Lysytshanskiin.