Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Ukraina tutkii vankien te­loi­tus­vi­deoi­den ai­tout­ta – Ze­lens­kyi tyrmää aja­tuk­sen tu­li­tauos­ta, sillä hänen mu­kaan­sa Venäjä vain keräisi voi­miaan

Sotarikoksia tutkiva ryhmä sanoo Venäjän suunnitelmallisesti ottaneen kiinni ja muun muassa kiduttaneen miehitystä vastustavia Hersonissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Iso-Britannian uusi pääministeri Rishi Sunak Kiovassa 19. marraskuuta. Sunak painotti ensimmäisellä Ukrainan vierailullaan tuen Ukrainalle jatkuvan.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Iso-Britannian uusi pääministeri Rishi Sunak Kiovassa 19. marraskuuta. Sunak painotti ensimmäisellä Ukrainan vierailullaan tuen Ukrainalle jatkuvan.
Kuva: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tyrmännyt ajatukset lyhyestä tulitauosta Venäjän kanssa. Zelenskyin näkemyksen mukaan lyhyt tauko vain pahentaisi tilannetta.

Presidentti esitti ajatuksiaan Halifaxin vuosittaisessa kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa näytetyssä puheenvuorossa perjantaina.

Zelenskyin mukaan Venäjä toivoo nyt aikalisää kerätäkseen voimiaan. Hän sanoi, että aito, kestävä ja rehellinen rauha voidaan saavuttaa vain, jos Venäjän hyökkäys saadaan lopetettua kokonaan.

Valkoinen talo sanoi aiemmin päivällä, että vain Zelenskyi voi päättää, koska rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa ryhdytään. Samalla Yhdysvaltain hallinto kielsi väitteet siitä, että se painostaisi Ukrainan hallintoa neuvottelemaan sodan lopettamisesta.

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley on kuitenkin viime viikkojen aikana ehdottanut, että Ukraina voisi hyödyntää voittojaan taistelukentillä ja avata jälleen keskustelut Venäjän kanssa. Keskiviikkona Milley sanoi, että Ukrainan onnistumisista huolimatta Venäjä pitää silti hallussaan noin viidennestä Ukrainasta ja että Ukrainan joukot tuskin saavat ajettua venäläisiä pois kovinkaan pian.

Yli 200 ihmistä katosi Hersonissa Venäjän miehityksen aikana, sanoo tutkijaryhmä

Sotarikoksia tutkiva Yalen yliopiston ryhmä julkaisi perjantaina raportin, jossa sanotaan, että yli 200 ukrainalaista otettiin kiinni tai katosi Hersonissa sen jälkeen kun Venäjä otti alueen haltuunsa. Conflict Observatory -ryhmä sanoi, että Yalen yliopiston Humanitarian Research Lab (HRL) on dokumentoinut yli 220 katoamista ja ilman oikeudenkäyntiä tehtyä kiinniottoa maalis–lokakuulta.

Raportin mukaan noin neljännestä oli kidutettu ja neljä kuoli pidätysaikana tai pian sen jälkeen. Lisäksi kiinni otetuista noin puolta ei ole vapautettu. Suurimmassa osassa tapauksista tekijöinä olivat venäläisjoukot tai Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Raportissa sanotaan, että merkittävä osa kiinni otetuista oli asevelvollisuusikäisiä miehiä ja joukossa oli kansalaisyhteiskunnan johtajia, opettajia, virkamiehiä, poliiseja ja toimittajia. Lisäksi kohteina oli Krimin tataareja.

Raportin mukaan esiin on tullut hälyttäviä syytöksiä kuolemien lisäksi muun muassa kidutuksesta, ryöstelystä sekä seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta. Ryhmä sanoo todisteiden osoittavan, että toiminta on ollut suunniteltua.

Raportissa siteerataan lähteitä, jotka kertoivat Hersoniin maaliskuussa saapuneilla venäläisillä olleen listoja nimistä ja rekisterikilvistä. Kohteena olivat ihmiset, joiden venäläiset arvelivat vastustavan heidän läsnäoloaan.

Conflict Observatory on osa HRL:ää, ja se tekee Yhdysvaltain hallinnon tuella yhteistyötä yksityisten tutkimusyhtiöiden kanssa.

Ukraina tutkii väitettyjen teloitusvideoiden aitouden

Ukrainan armeija sanoi lauantaina, että se tutkii niiden videoiden aitouden, jotka Venäjän mukaan todistavat ukrainalaissotilaiden teloittaneen useita antautuneita Venäjän sotilaita.

Videot levisivät tällä viikolla Venäjällä sosiaalisessa mediassa. Venäjän puolustusministeriö sanoi perjantaina, että videot osoittavat "yli kymmenen venäläisen sotavangin harkitun ja suunnitelmallisen murhan".

– Ennen tutkinnan aloittamista sille täytyy olla perusteet. Parhaillaan selvitämme, ovatko nämä videot väärennöksiä, sanoi Ukrainan pääesikunnan tiedottaja Bohdan Senyk uutistoimisto AFP:lle.

Venäjä sanoi perjantaina videoiden kuvaavan "sotarikosta".

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

AFP ei ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan videoiden aitoutta. Venäjän puolustusministeriö ei ole kertonut, milloin videot on kuvattu.

YK:n tiedottaja sanoi AFP:lle, että järjestössä tiedetään videoista ja niitä tutkitaan. Hän myös vaati tekijöiden saattamista vastuuseen.

Venäjän vakavia rikoksia tutkiva tutkintakomitea on sanonut aloittaneensa rikostutkinnan "vangittujen venäläissotilaiden teloituksesta".

Venäjän väitteet tulivat sen jälkeen, kun YK julkisti tällä viikolla raportin, jonka mukaan molempien osapuolten sotavankeja oli kidutettu ja pahoinpidelty.

Venäjä odottaa talouden heikkenevän ensi vuonna, arvioi Britannian puolustusministeriö

Venäjän valtiovarainministeriö pitänee tämän hetken taloudellisia suhdanteita verrattain suotuisina ja odottaa taloudellisen epävarmuuden kasvavan ensi vuonna, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan.

Venäjä teki keskiviikkona kaikkien aikojen suurimman valtion velkakirjojen liikkeellelaskunsa, yhteensä 820 miljardin ruplan eli 13 miljardin euron edestä.

Tämä oli Britannian puolustusministeriön mukaan merkittävää, koska velkojen liikkeellelasku on tärkeä mekanismi puolustusbudjetin ylläpidossa. Venäjän puolustusbudjetti on noussut merkittävästi maan hyökättyä Ukrainaan. Velkojen liikkeellelasku on kallista epävarmoina aikoina.

Venäjä julkisti käyttävänsä kansalliseen puolustukseen tulevana vuonna 5 biljoonaa ruplaa, mikä on yli 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021 julkistetussa alustavassa budjetissa.