Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Työt­tö­mien määrä on kas­va­nut Poh­jois-Poh­jan­maal­la, myös lo­mau­tet­tu­ja aiempaa enemmän – koko Suo­mes­sa tilanne odo­tet­tua parempi

Työttömyysaste oli Oulussa marraskuussa 10,8 prosenttia. Työttömien määrän ennakoidaan kasvavan tulevina kuukausina.

Työttömien määrä on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla edellisestä vuodesta, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tiedotteessa. Myös lomautettujen määrä kasvoi marraskuussa. Koko maassa työllisyyskehitys on ollut sen sijaan odotettua vahvempaa.

Työttömyysasteessa on runsaasti vaihtelua Pohjois-Pohjanmaan kuntien välillä. Alhaisin työttömyysaste oli Pyhännän 4,2 prosenttia ja korkein Pudasjärven 12,9 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli 10,8 prosenttia. Koko Suomessa luku oli 6,7 prosenttia.

Marraskuussa Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli 8 200 avointa työpaikkaa. Työttömiä työnhakijoita oli vajaa 18 000. Pitkäaikaistyöttömien määrä on jatkanut laskuaan, mutta alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on kasvanut.

Avoimia työpaikkoja on aiempaa vähemmän, mutta kysyntää on edelleen erityisesti sote-alalla, palvelu- ja myyntityöntekijöille ja rakennus-, konepaja- ja valimotyöntekijöille.

Työttömien määrän kasvun ennakoidaan jatkuvan tulevina kuukausina. Moni työnantaja on ilmoittanut myös määräaikaisten lomautusten lisääntymisestä.

Koko Suomen työllisyystilanne Pohjois-Pohjanmaata parempi

Valtakunnallisesti työllisyyskehitys on ollut odotettua vahvempaa. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi tiedotteessa, että alkuvuonna työvoimalle oli niin paljon kysyntää, että tämänhetkinen epävarma taloustilanne ei ole onnistunut horjuttamaan sitä ennakoidun tavoin.

– Keväällä tilanne vaikutti huonolta työllisyysasteen kannalta, mutta kesän jälkeen työttömyys on onneksi kääntynyt laskuun. Työllisyys kehittyy tällä hetkellä ennusteiden vastaisesti, Appelqvist kertoo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan työllisyysaste on Suomessa tällä hetkellä poikkeuksellisen korkea. Edellisen kerran työllisyysaste on ollut nykyistä korkeammalla 1990-luvun alussa. Appelqvist kuitenkin uskoo, että energiakriisin ja korkojen nousun vaikutus alkaa näkyä työllisyyskehityksessä lähitulevaisuudessa.