Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Työt­tö­mien määrä kasvoi osit­tain Poh­jois-Poh­jan­maal­la kesällä – Oulussa maa­kun­nan korkein työt­tö­myys­as­te

Kokonaisuudessaan työttömien määrä on silti laskussa. Työttömiä työnhakijoita oli heinäkuussa yli 4 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömien määrä kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla kesäkuukausina tänä vuonna. Työttömien määrä perinteisesti kasvaa vastavalmistuneiden kirjautuessa TE-palvelujen asiakkaaksi, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Heinäkuun lopussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (työttömyysaste) oli Pohjois-Pohjanmaalla 12,8 prosenttia. Koko Suomen työttömyysaste oli 12,3 prosenttia.

Suhteellinen työttömyys vaihtelee edelleen suuresti maakunnan sisällä. Heinäkuun lopussa työttömyysaste oli alhaisin Pyhännällä, 6,6, ja korkein Oulussa, 14,7 prosenttia.

Työttömyyden suunta on ollut alkuvuoden aikana kuitenkin aleneva, ja suunnan odotetaan jatkuvan kesän jälkeen.

Maakunnassa oli heinäkuun lopussa  lomautetut mukaan lukien 24 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on yli 4 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyyslukuja on tiedotteen mukaan laskenut erityisesti koronapandemiasta aiheutuneiden lomautusten tasainen väheneminen.

Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 950 heinäkuun lopussa,  eli 2 600 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten.

Alle 25-vuotiaita työttömiä oli noin 3 800 heinäkuun lopussa  mikä on hieman vähemmän kuin vuoden alkupuolella. Yli 50-vuotiaiden työttömyys kasvoi hieman keväästä, työttömiä työnhakijoita oli tässä ryhmässä 7 300.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on jatkunut maakunnassa jo viime vuoden keväästä lähtien. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli heinäkuun lopussa noin 7 900,  eli 1 200 enemmän kuin tammikuussa.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella ilmoitettiin avoimeksi 5 300 uutta työpaikkaa heinäkuussa, 36 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kaikkiaan maakunnassa oli tarjolla 10 200 työpaikkaa heinäkuun aikana.

Eniten kysyntää oli rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöistä.. Myös palvelu- ja myyntityöntekijöille oli runsaasti tehtäviä tarjolla. Useilla toimialoilla oli lisäksi tarvetta avustaville työntekijöille.

TE-hallinnon palveluihin osallistui 6 300 ihmistä heinäkuun lopussa. Heistä 1 550 opiskeli  omaehtoisesti työttömyysetuudella ja 1 050 oli työvoimakoulutuksessa.

Yksityiselle ja julkiselle sektorille työllistettynä oli yhteensä 1 900 ihmistä ja kuntouttavassa työtoiminnassa osallistujia oli 1 100. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisena sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa oli yhteensä 600 osallistujaa.

Lue lisää: Työtön on useim­mi­ten toi­me­lias: ou­lu­lai­sel­le Laura Jaak­ko­lal­le työn­ha­ku on ko­ko­päi­vä­työ­tä – koronan vuoksi työt­tö­mäk­si jää­mi­nen oli kuin "pus­kis­ta tullut musta varjo"

Työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den määrä las­ke­nut ta­sai­ses­ti Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Oulussa työt­tö­myys­as­te 13 pro­sent­tia