Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Otteluseuranta: Kärpät karkasi Sai­Pal­ta jo avaus­eräs­sä

Olut: Tornion panimo löysi keinon auttaa Uk­rai­naa, vaikka olutta ei saa mark­ki­noi­da hy­vän­te­ke­väi­syy­del­lä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus

Työ­mark­ki­na­so­pua ei synny sel­kä­voit­to­ja ha­ke­mal­la eikä uho­ko­koon­tu­mi­sil­la – tar­vit­ta­vat komp­ro­mis­sit on parempi tehdä en­nem­min kuin myö­hem­min

Helmikuun 1. päivänä herää henkiin yksi suomalainen työmarkkinatraditio, kun kahden palkansaajakeskusjärjestön väkeä kokoontuu Helsingin Senaatintorille.

Luvassa on hallituksen ja työnantajien höykytystä, musiikkia ja hernekeittoa. Väkeä tuodaan paikalle eri puolilta maata ilmaisin bussikuljetuksin.

Stop nyt! -tapahtuman kokoonkutsujina ovat SAK ja STTK jäsenliittoineen. Stop viittaa järjestöjen haluun pysäyttää Orpon hallituksen aikeet muuttaa työelämää ja sosiaaliturvaa. Sisäisesti eripuraista Akavaa ei tilaisuudessa nähdä.

Jää nähtäväksi, kokoontuuko paikalle väkeä torin täydeltä kuten vuonna 1991, jolloin maa oli syöksymässä lamaan ja Esko Ahon hallitus yritti äyskäröidä vettä uppoavasta kansantaloudesta.


SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuunteli tiistaina vakavailmeisenä työministeri Arto Satosen tiedotustilaisuutta. Hymy ei karehtinut muidenkaan työmarkkinajohtajien huulilla.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuunteli tiistaina vakavailmeisenä työministeri Arto Satosen tiedotustilaisuutta. Hymy ei karehtinut muidenkaan työmarkkinajohtajien huulilla.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kiistojen pääosapuolia ovat nyt hallitus ja palkansaajat. Työnantajat tarjoavat hallitukselle tulitukea sivusta.

Kipeimmin hiertävä asia on hallituksen ajama vientivetoinen palkkamalli, jossa korotusten yleisen linjan määrittelisi kullakin kierroksella vientiteollisuus. Muut alat eivät saisi noita korotuksia ylittää edes valtakunnansovittelijan pöydässä.

Tämä on raivostuttanut etenkin opetus- ja hoitoalan liitot. Opettajien OAJ vilauttelee jo lakkokorttia.

Hallitus ja vientialojen työnantajat muistuttavat, että tavoiteltu malli on jo käytössä Ruotsissa, ja kokemukset ovat olleet hyvät myös työntekijöille. Jos palkansaajat ja työnantajat eivät saa sovittua asiasta keskenään, hallitus aikoo toteuttaa uudistuksen lainmuutoksella.

Tiistaina työministeri Arto Satonen (kok.) kasasi paineita neuvotteluosapuolille kertomalla, että lain valmistelu alkaa pian. Hän toisti toiveensa, että varsinaiset työmarkkinaosapuolet löytäisivät asiasta hallitukselle kelpaavan sovun.


Tuo vain ei nyt näytä todennäköiseltä, ja siksi mielenosoituksille ja lakoille voi odottaa jatkoa. Keskiviikkona omista laajoista toimistaan ilmoitti palvelualojen liitto PAM.

Kaiken lisäksi kyse ei palkansaajajärjestöille ole vain palkkamallista vaan kiukkua nostattavat esimerkiksi aie muuttaa ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi sekä poliittisten lakkojen rajoittaminen päivän mittaisiksi.

Toistaiseksi hallituksen ja palkansaajajärjestöjen tuijotuskilpailu jatkuu. Mutta se ei voi jatkua loputtomiin. Näin jo siksi, että Suomen taloudessa ei tarvita uusia itse aiheutettuja ongelmia, joita laajat työtaistelut tietävät.

Jossain vaiheessa kompromissihalujen ja -esitysten on noustava esiin.

Palkansaajajärjestöjen pitää kyetä lukemaan, että jos maailma muuttuu, ei kaikki voi meillä pysyä ennallaan. Hallituksen pitää  ymmärtää, ettei palkansaajajärjestöjen totaalinen selätys ole mahdollista eikä edes viisasta.