Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Työaika vuo­ro­kau­den ympäri, työ­sar­ka syn­ny­tyk­sis­tä van­hain­ko­tiin – Paavo Tuo­maa­lan lää­kä­ri­ura alkoi 16 000 asuk­kaan Pu­das­jär­ven ainoana lää­kä­ri­nä

Silmälääkäriksi erikoistunut Paavo Tuomaala pitää yleislääkärin työtä suuressa arvossa ja erikoistuisi siihen, jos olisi nuori.
Silmälääkäriksi erikoistunut Paavo Tuomaala pitää yleislääkärin työtä suuressa arvossa ja erikoistuisi siihen, jos olisi nuori.
Kuva: Pekka Aho

Lääkintöneuvos Paavo Tuomaalan valmistuminen lääkäriksi viivästyi hieman sen vuoksi, että hän teki erittäin paljon kunnanlääkärin sijaisuuksia heti, kun se oli mahdollista.

Hän oli töissä monella paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Pisimpään hän työskenteli Pudasjärvellä ja siellä hän toimi lääkärinä heti valmistuttuaankin.

Hän oli jopa kaksi kuukautta ainoa lääkäri yli 16 000 asukkaan pitäjässä. Päivystyksiä ei tarvinnut hoitaa, koska lääkärin työaika oli 24 tuntia vuorokaudessa. Usein hän ehti nukkumaan vasta aamuyöstä.

Töihin kuului kaikki lääkärin työt synnytyksistä vanhainkotiin. Hammaslääkärin töitä hän opetteli tekemään tutkimalla hammaslääkärin työvälineitä. Hampaita hän ei paikannut, vaan jos hammas oli siinä kunnossa, hän otti sen pois.

Kerran työpäivän jälkeen Tuomaala arveli, että työasiat pyörivät vielä liikaa mielessä ja ajatteli käydä ajamassa kierroksen uudella Skodallaan. Hän ei kuitenkaan ehtinyt kovin pitkälle, kun tien varressa viittoili kätilö synnyttävän äidin kanssa. Koska vauvalle piti vaihtaa veri, oli synnyttäjä vietävä Ouluun ja niin Tuomaala lähti kyytimieheksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.