Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Tut­ki­ja­jouk­ko vaatii Suomeen kii­reel­li­siä ra­joi­tus­toi­mia: Ko­ronapas­si ei riitä, ra­vin­to­lat on sul­jet­ta­va vä­li­ai­kai­ses­ti – va­roit­ta­vat jopa kym­me­nis­tä tu­han­sis­ta tar­tun­nois­ta päi­väs­sä

Kymmenet suomalaiset tutkijat ja asiantuntijat vaativat päättäjiltä kiireellisiä ja voimakkaita toimia koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Avoimen kirjeen kirjoittajien mukaan nykyiset toimet eivät ole riittäviä.

– Nopeasti ja voimakkaasti toimimalla voidaan ehkä välttää laaja yhteiskunnallinen kriisi ja pitkä sulkutila. Tilanne heikkenee nyt erittäin nopeasti, ja jokainen päivä on kallis, kirjeessä todetaan.

Allekirjoittajoukon mukaan esimerkiksi koronapassin käytön sijasta ravintolat tulisi sulkea väliaikaisesti koko maassa.

Avoimessa kirjeessä varoitetaan, että Suomessa voi olla jouluviikolla pahimmillaan jopa kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä.

– Tautitapausten määrän kasvu noudattaa Suomessa samaa ennennäkemätöntä kasvu-uraa kuin muissakin maissa, ja kasvavat tartuntamäärät syövät nopeasti mahdollisen lievemmän taudinkuvan tuoman edun, kirjeessä sanotaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.