Luonto: Raakun suojelu sai mil­joo­na­ra­hoi­tuk­sen, sim­pu­koi­den et­sin­tään kou­lu­te­taan raak­ku­koi­ra

Formula 1: Ana­lyy­si: Lando Norris maksoi kovan hinnan uh­ka­pe­lis­tään Sotshin F1-ki­sas­sa

Turun opis­ke­li­joi­den ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen taus­tal­la mah­dol­li­ses­ti uusi vi­rus­muun­nos, joka muis­tut­taa Ete­lä-Af­ri­kan vi­rus­muun­nos­ta – ai­heut­ta­nut jo yli 90 tar­tun­taa

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan koronavirusmuunnos, joka näyttää muuntuneen edelleen, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Virusmuunnos todettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyissä laboratoriokokeissa. Sairaanhoitopiirin julkaiseman tiedotteen mukaan muunnos muistuttaa alkuperäistä Etelä-Afrikan virusvarianttia, mutta on mahdollisesti uusi variantti.

– Kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tämä muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Virusmuunnokseen sairastuneita ei esimerkiksi ole sairaalahoidossa Tyksissä, molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen Turun yliopistollisen keskussairaalasta kertoo.

Koronaviruksen variantit tarttuvat hyvin herkästi, mutta toistaiseksi ei ole osoitettu, että Etelä-Afrikan virusmuunnos aiheuttaisi vakavampaa tautia. Turun tartuntaryppäässä on todettu jo yli 90 tartuntaa.

Tartuntoja saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä. Tämän hetken tietojen mukaan mahdollinen uusi virusmuunnos ei aiheuta syytä muuttaa nykyisiä koronarajoituksia Varsinais-Suomessa.

– Havaitsimme että kyseessä on todennäköisesti muuntovirus, ja niin sanottu geenisekvensaatio varmisti, että viruksella on Etelä-Afrikan muunnokselle tyypillisten piirteiden lisäksi useita muita muutoksia. Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut. Nämä selviävät myöhemmin, kun viruksen koko genomi tunnetaan, Tytti Vuorinen kertoo.

Samat muutokset on sairaanhoitopiirin mukaan todettu useissa näytteissä sekä Tyksissä että THL:n tekemissä analyyseissä.  Myöhemmin tehtävässä niin sanotussa kokogenomisekvenssoinnissa varmistuu, onko kyseessä mahdollinen uusi koronavirusvariantti. Viranomaisten mukaan ei ole toistaiseksi tietoa siitä, onko vastaavaa virusmuunnosta löytynyt muista maista.

Uutista päivitetty 24. maaliskuuta kello 20.25: Opiskelijoiden koronatartunnat Turussa on aiheuttanut virusmuunnos, joka muistuttaa Etelä-Afrikan virusmuunnosta, mutta näyttää muuttuneen edelleen.