Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Turkki vaatii Suo­mel­ta konk­reet­ti­sia as­ke­lei­ta Mad­ri­din muis­tion toi­meen­pa­noon – Na­to-par­la­men­taa­rik­ko: "Vai­kut­taa edus­ta­jiem­me käy­tök­seen ra­ti­fioin­nis­sa"

Suomi ja Ruotsi eivät ole vieläkään päässeet Turkin hampaista Nato-kokelaina. Naton parlamentaarisen yleiskokouksen seminaariin Helsingissä osallistuva Turkin delegaation varajohtaja sanoo, että maa haluaa kertoa odotuksensa myös Venäjälle suoraan. Ahmet Berat Çonkarin mukaan Turkin yhteydenpito Venäjään hyödyttää Turkin liittolaisia.

Helsingissä käynnissä olevan Naton parlamentaarisen yleiskokouksen kuuma aihe on edelleen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys.

Jäsenyyden toteutuminen riippuu enää kahdesta maasta, Unkarista ja Turkista, joista jälkimmäinen on lähes alusta asti lyönyt kapuloita muuten nopeasti sujuneeseen ratifiointiprosessiin.

Kesäkuussa Madridissa Suomi, Ruotsi ja Turkki neuvottelivat kummankin Pohjoismaan jäsenyysprosessista ja Nato-huippukokouksen yhteydessä solmittiin kolmenvälinen sopimus.

Tuonkin jälkeen erityisesti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhkaillut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien ratifioinnin hidastamisella tai kokonaan hylkäämisellä.

Delegaation varajohtaja ollut pääministerin neuvonantajana

Pyysimme haastattelua Turkin delegaation varapuheenjohtajalta Ahmet Berat Çonkarilta Helsingin kokouksessa. Çonkar on Turkin suuren kansalliskokouksen jäsen eli kansanedustaja. Hän edustaa samaa Oikeus ja kehitys -puoluetta kuin presidentti Erdoğan.

Çonkar on toiminut Turkissa muun muassa pääministerin neuvonantajana kansainvälisissä politiikka- ja talousasioissa vuosina 2007–2009.

Çonkar kieltäytyi antamasta haastattelua kasvotusten, mutta Turkin delegaatio lupasi vastata kysymyksiin sähköpostitse.

Vastaussähköpostin ja Turkin delegaation sihteerin Ibrahim Yilmazin mukaan sähköpostilla lähetettyihin kysymyksiin on vastannut Çonkar.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.