Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Tilaajille

Tuleeko tulvia, saa­daan­ko han­ki­kan­to? – Viime päivien sateet ovat ai­heut­ta­neet pai­kal­lis­ta tul­vi­mis­ta Ou­lus­sa­kin

Viime päivien sateet ovat saaneet aikaan pientä paikallista tulvimista Oulun seudullakin. Nyt hanget kovettuvat yöpakkasissa ja sulaminen hidastuu. Jäänsahauskone urakoi Kalajoella.

Oulujoki virtaa vinhasti Vaalankurkussa, kun Oulujärven tehdään tilaa sulamisvesille.
Oulujoki virtaa vinhasti Vaalankurkussa, kun Oulujärven tehdään tilaa sulamisvesille.
Kuva: Petri Hakkarainen

Pohjanmaan eteläosissa joet alkavat olla jo lähellä tulvahuippuja. Siellä veden ennustetaan jääpatojen voimistamana nousevan pian pelloille ja katkovan teitä. Laajan Pohjois-Pohjanmaan joissa vesi ei vielä isommin nouse. Lämpöaalto tai kovat sateet voivat muuttaa ennusteita nopeastikin.

Vesitalousasiantuntija Timo Hampinen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta, pitääkö ainakin maakunnan eteläosissa varautua pääsiäistulviin?

– Sää viilenee öiksi ja sulaminen hidastuu. Sääennusteen perusteella voidaan ennustaa, ettei Kalajoellakaan nähdä suurta virtaaman nousua ja jäidenlähtöä vielä pääsiäisenä. Sateet nostivat vettä, mutta tulvat jäivät paikallisiksi ja pieniksi. Ainakin Tyrnävällä lumen ja jään täyttämät kuivatusojat tulvivat.