Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Tuiran koulun 4.–5. luok­ka­lai­set lait­toi­vat suk­laa­jou­lu­ka­len­te­rit pa­rem­muus­jär­jes­tyk­seen – makea tehtävä oli ar­vo­val­tai­sen raadin mieleen

Nelikko ei epäröinyt antaa kipakkaakin palautetta: eräs kalenteri sai muun muassa miinusta tillin ja pahvin makuisista suklaista.

Oulu
"Kiva päästä kerrankin aukomaan luukkuja etukäteen", oppilaat sanoivat.
"Kiva päästä kerrankin aukomaan luukkuja etukäteen", oppilaat sanoivat.
Kuva: Pekka Kallasaari

Joukko innostuneita Tuiran koulun neljännen ja viidennen luokan oppilaita istuu pyöreän pöydän äärellä, eivätkä he tahdo malttaa pitää näppejään erossa edessään lojuvasta suklaakalenteri-pinosta.

Viidesluokkalaiset Sisu Ahtonen, Meltona Xhemaijli ja Memmi Liukkonen sekä neljäsluokkalainen Jere Posio ovat saaneet mieluisan ja makoisan tehtävän. Nelikko on valikoitunut Forum24-lehden suuren suklaakalenteritestin arvovaltaiseksi tuomaristoksi.

– Kiva päästä kerrankin luvan kanssa aukomaan luukkuja etukäteen, kaverukset hihkuvat.

Raati vakuuttaa olevansa joulukalenterien suhteen tunnollista sakkia.

– Luukkuja ei kotona koskaan avata etukäteen. Tai no joskus olen saattanut vähän kurkistaa, mutta syönyt en ole ikinä, Memmi Liukkonen kommentoi.

Memmi Liukkonen, Meltona Xhemaijli, Jere Posio ja Sisu Ahtonen arvostelivat kuusi suklaakalenteria.
Memmi Liukkonen, Meltona Xhemaijli, Jere Posio ja Sisu Ahtonen arvostelivat kuusi suklaakalenteria.
Kuva: Pekka Kallasaari

Jännitys on tärkein

Nelikko sai arvosteltavakseen kuusi suklaakalenteria. Kalentereista suvereenin voiton vei sveitsiläisen suklaavalmistajan Lindt & Sprüng-lin Lindt-adventtikalenteri. Kalenteri sai raadilta parhaat pisteet sekä ulkonäöstä että suklaan mausta.

Jumbosijoille puolestaan jäivät Kinnertonin My Little Pony -kalenteri sekä Karkkipussin valmistuttama JVG-bändin Ikuinen joulu -kalenteri.

Vaikka kalentereiden paremmuusjärjestykseen laittaminen oli raadille helppoa, ei kalenterin ulkokuori eikä sisuskaan ole lopulta pääasia.

– Se on se lähestyvä joulun fiilis ja siihen liittyvä jännitys, minkä kalenterin luukkujen aukominen saa aikaan!

Lindt-adventtikalenteri
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Ulkonäkö: 4,5/5

Maku: 4,2/5

Kommentteja: Ihanan jouluinen ulkoasu. Paksu kalenteri on kiinnostava. Isoja ja söpösti pakattuja suklaita. Luukut helposti avattavia. Jopa kaksi suklaata yhdessä luukussa. Maistuu vähän Kinder-suklaalle, mutta paremmalle.

Muumi-kalenteri
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Ulkonäkö: 3,5/5

Maku: 4/5

Kommentteja: Söpö. Kuvassa avara maisema. Kiva tehtävä takapuolella. Miksi kaikissa luukuissa ei ole muumihahmoja? Maistuu perus joulukalenterisuklaalta. Hieman tylsä kokonaisuus.

Joulupukkikalenteri
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Ulkonäkö: 4/5

Maku: 3,2/5

Kommentteja: Hieman vanhanaikainen, mutta kuitenkin mukavan jouluinen ulkoasu. Kalenterin taustan värityskuva on kiva. Suklaassa tumma, hieman kahvinen maku.

My Little Pony -kalenteri
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Ulkonäkö: 1,3/5

Maku: 3,8/5

Kommentteja: Simppeli ja hieman lapsellinen kuvitus. Luukkujen sisäpuolella olevat kuvat plussaa. Luukkujen sisällä hankalasti avattava folio. Aika perinteisen makuista, vähän turhan makeaa suklaata.

Fazer-kalenteri
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Ulkonäkö: 3,5

Maku: 3,8/5

Kommentteja: Mukavan vaihtelevia luukkuja. Miinusta tillin ja pahvin makuisista suklaista. Testikalentereiden paras ja runsain 24-luukku. Hieman mitäänsanomaton ulkoasu. Isä saattaisi tykätä tästä.

JVG-kalenteri
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Ulkonäkö: 2,3/5

Maku: 3/5

Kommentteja: Hieman väsähtäneen bändin kalenteri. Synkkä ulkoasu. Miten tämä ylipäätään liittyy jouluun? Plussaa 24-luukun QR-koodista, jolla pääsee katsomaan bändin joulutervehdyksen. Suklaa kitkerähköä.