Trump antoi mää­räyk­sen ko­ro­na­tuis­ta työt­tö­mil­le, mutta tuki voi törmätä pe­rus­tus­la­kiin – Yh­dys­val­lois­sa yli viisi mil­joo­naa ko­ro­na­tar­tun­taa

Neuvottelut koronatukipaketin jatkumisesta päättyivät perjantaina tuloksettomina Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trump määräsi tukia presidentin asetuksella lauantaina, mutta asetusten laillisuuspohja on kyseenalainen. Demokraatit kritisoivat Trumpia kongressin ohittamisesta tukipäätöksessä.

Presidentti Donald Trumpin asetuksilla jäädytettäisiin myös häätöjä ja lykättäisiin opintolainojen korkojen maksua.
Presidentti Donald Trumpin asetuksilla jäädytettäisiin myös häätöjä ja lykättäisiin opintolainojen korkojen maksua.
Kuva: DAVID MAXWELL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi lauantaina presidentin asetuksia koronatukien palauttamisesta kansalaisille, uutistoimisto Reuters kertoo. Lauantaina annetut asetukset koskevat työttömyystukia, joita myönnetään koronapandemian vuoksi työpaikkansa menettäneille.

Yhdysvaltojen koronatartuntojen määrä ylitti viisi miljoonaa lauantaina. Koronavirukseen on kuollut yli 160 000. Työttömäksi on jäänyt kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Republikaanijohtoisen Valkoisen talon ja kongressin demokraattijohtajien väliset neuvottelut heinäkuussa päättyneen koronatukipaketin jatkamisesta päättyivät umpikujaan perjantaina. Neuvotteluja oli käyty jo kaksi viikkoa, ja yksi suurimmista kiistanaiheista oli juuri työttömyystukien maksaminen. Trump sanoi tämän jälkeen käyttävänsä presidentin toimivaltaa, mikäli sopimukseen ei päästä lähiaikoina.

Trumpin antamilla asetuksilla työttömäksi jääneille myönnettäisiin 400 dollarin viikoittainen koronatuki. Summa oli aiemmassa tukipaketissa 600 dollaria viikossa. Trumpin mukaan 25 prosenttia summasta jäisi maksettavaksi osavaltioille, joiden talous on kärsinyt pahoin koronakriisissä.

Trump sanoi myös leikkaavansa ansiotulon ennakkopidätystä, joilla sosiaaliturvaa ja muita liittovaltion ohjelmia rahoitetaan. Tuloveroleikkaus kohdistuisi niihin, jotka tienaavat vähemmän kuin 100 000 dollaria vuodessa.

Trumpin antamilla asetuksilla jäädytettäisiin myös häätöjä valtion rahoittamista vuokra-asunnoista sekä lykättäisiin valtion takaamien opintolainojen korkojen maksua.

Reutersin mukaan jotkut presidentin antamista asetuksista saattavat törmätä perustuslakiin, sillä Yhdysvalloissa liittovaltion ylin budjettivalta on kongressilla.

Kongressin ohittaminen presidentin asetuksilla herätti välittömästi kritiikkiä demokraattien keskuudessa.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kutsui asetuksia puolitiehen jääneiksi toimiksi. Lisäksi hän syytti Trumpia sosiaaliturvan vaarantamisesta tuloveroleikkauksilla.