
Translain muuttamista vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta alle kahdessa vuorokaudessa. Kansalaisaloite pyrkii korjaamaan monia nykyisessä laissa olevia epäkohtia, joista Suomi on saanut kansainvälisiltä tahoilta huomautuksia ihmisoikeuksien loukkaamisesta.
Nykinen translaki, tarkemmalta nimeltään laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta, on ollut voimassa vuodesta 2003 lähtien. Lakia on pyritty muuttamaan useasti 18 vuoden aikana, mutta uudistusta ei ole saatu eduskuntaan onnistuneesti.
Oikeus olla -kansalaisaloitteen keskeisiä kohtia on vetoomus nykyisessä translaissa olevan sterilisaatiopakon poistamisesta. Tällä hetkellä Suomessa vaaditaan todistus lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolen vahvistamiseksi. YK:n asiantuntijoiden ja Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun mukaan tämä vaatimus rikkoo yksilön fyysistä ja henkistä koskemattomuutta ja ihmisarvoa.
Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan sukupuolen juridiseen vahvistamiseen vaaditaan lääketieteellistä diagnoosia. Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt katsovat diagnoosin vaatimista pidetään itsemääräämisoikeutta loukkaavana.
Juridisella sukupuolella tarkoitetaan merkintää virallisissa henkilötiedoissa, esimerkiksi passin sukupuolimerkintää.
Kansalaisaloitteen mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee olla ilmoitusasia kaikille 15 vuotta täyttäneille, ja myös tätä nuoremmille huoltajan luvalla. Vastaavanlaisia itsemäärittelyoikeuteen perustuvia malleja on käytössä Euroopassa Maltalla, Irlannissa, Tanskassa, Norjassa ja Alankomaissa.
Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii henkilön täysikäisyyttä sukupuolen juridiselle vahvistamiselle, minkä on todettu rajoittavan lasten oikeuksia.
Kansalaisaloite vaatii myös väestörekisterissä sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä ylläpidetyn rekisterin poistamista. Aloitteen mukaan näin arkaluonteisten tietojen säilyttäminen rikkoo yksityiselämän suojaa ja voisi olla vääriin käsiin päätyessään uhka transihmisten turvallisuudelle.