Top­pi­lan olut palaa taas myyn­tiin uutena ver­sio­na – Hart­wal­lin val­mis­ta­man oluen en­sim­mäi­nen erä myydään vii­des­sä ou­lu­lais­ra­vin­to­las­sa

Yhtiö kertoo, että kyse on "tämän päivän oluen ystävien makuhermoon" osuvaksi muokatusta hedelmäisestä lagerista.

Juomajätti Hartwall on tehnyt uuden version perinteisestä oululaisesta Toppilan oluesta.
Juomajätti Hartwall on tehnyt uuden version perinteisestä oululaisesta Toppilan oluesta.
Kuva: Hartwall Oy

Oululaisen oluthistorian kiinteä osa Toppilan olut tulee jälleen juotavaksi – tällä kertaa juomajätti Hartwallin valmistamana.

Yhtiö kertoo, että kyse on "tämän päivän oluen ystävien makuhermoon" osuvaksi muokatusta oluesta.

Toppilan oluen alkuperäiset reseptit ovat olleet Hartwallin mukaan sen omistuksessa 1980-luvulta lähtien.

Hartwallin nykynäkemys Toppilasta on helles-tyyppinen hedelmäinen lager, jonka etikettiin on painettu alkuperäisen Toppilan oluen tapaan kuva Toivo-fregatista.

Uusvanhan oluen ensimmäinen erä tulee saataville vain viiteen oululaisravintolaan, Hartwall kertoo.

Kehittelyssä ovat olleet mukana paikalliset ravintoloitsijat, Kaarlenholvin ja Jumprun Ari Flinck, Oluthuone Leskisen Esa Hiltunen ja 45 Specialin ja Zivagon Ilpo Sulkala.

Toppilan olut on herännyt henkiin aiemminkin eri muodoissa, muun muassa vuonna 2003.

Pitkä oluthistoria

Oulu oli vuosisatoja tärkeä olutkaupunki. Ensimmäinen panimo perustettiin jo 1600-luvun puolivälissä.

Oluenpanon viimeinen suuri paikallinen edustaja oli Toppilan Mallasjuomatehdas, joka ehti toimia 117 vuotta.

Toppilan Mallasjuomatehtaan perusti vuonna 1862 kauppias Isak Wilhelm Fellman. Aluksi panimo tunnettiin nimellä Toppilansalmen oluttehdas.

Vuonna 1915 omistaja Isak Åström rekisteröi tehtaan nimellä Toppilan Mallasjuomatehdas.

Lahtelainen Oy Mallasjuoma osti Toppilan tehtaan vuonna 1976. Toppilassa oluen paneminen lopetettiin vuonna 1979, mutta vielä neljän vuoden ajan tehtaassa astioitiin Etelä-Suomessa valmistettuja ja Ouluun tuotuja oluita.