Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

To­del­li­suus voi olla rujo, jos avaa silmät – ja Oulussa tästä saa sään­nöl­li­ses­ti muis­tu­tuk­sen

Elämme kaltaistemme kuplissa, ja kun joku rikkoo tätä tasapainoa, tunnemme avuttomuutta. Miten ja milloin uskaltaa yrittää auttaa niitä, joilla asiat eivät ole hyvin, pohtii päätoimittaja Sanna Keskinen.

Kuluneen viikon keskiviikkoiltana kävelin Oulussa Kainuuntietä pitkin eteläisen alikulun kautta. Satoi rankasti, ja sateelta suojaan alikulkuun oli hakeutunut mytty, joka osoittautui lähemmäs päästyäni ihmiseksi. Hupparin hupun alle oli piiloutunut ilmeisesti nuori mies, joka järjesteli laukkuaan asvaltilla istuen. Vaatteita oli liian vähän säähän nähden.

Kohtaaminen sai minut epäröimään. Miehellä eivät tainneet asiat olla ihan kunnossa, ja ehkä hän olisi avun tarpeessa. Toisaalta hän vaikutti olevan tolkuissaan ja vailla välitöntä vaaraa. Uskaltaisinko kysyä tarvitseeko hän apua? Ottaisinko samalla riskin – olinhan kuitenkin yksinäinen nainen hämärässä alikulussa? Nolottaa myöntää, mutta päätin jatkaa matkaani; varmuuden vuoksi.

Meistä moni lienee ollut vastaavassa tilanteessa. Kun kanssaihmisen hädän kohtaa yllättäen, on vaikea päättää, miten tilanteessa tulisi toimia. Näin etenkin silloin, jos hätään vaikuttaa liittyvän päihteitä tai mahdollista auttajan omaan turvallisuuteen kohdistuvaa uhkaa. Jos sekaannun asiaan, koituuko minulle siitä ikävyyksiä tai vaaraa?

Mieleeni on porautunut kerran Oulun keskustassa talvipakkasilla kohtaamani aasialaistaustainen nainen, jolla oli aivan liian vähän vaatteita ja selvästi kylmä. Hän vaikutti vaeltavan aamuvarhaisella päämäärättömästi kaupungin kaduilla – tai sitten hän oli vain piipahtanut käymään nopeasti jossain ja oli siksi niin kevyesti pukeutunut. En voinut tietää.

Ikävin kokemus vastaavasta tilanteesta on junamatka muutaman vuoden takaa. Ouluun matkalla ollut äiti piti junassa kahdelle leikki-ikäiselle lapselleen niin rajusti ja kovin sanoin kuria, että koko muu vaunu oli vaivautunut.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.