HS: Ricardo Duarte nou­se­mas­sa AC Oulun vas­tuu­ve­tä­jäk­si Jyrki Aholan jälkeen

Televisio: Pa­ra­tii­si-tv-sar­jan toi­sel­la tuo­tan­to­kau­del­la Oulu näyttää myös va­loi­sat kas­von­sa

Tilanne pysynyt tors­tai-il­lan ajan vakaana Ka­la­joen pa­lo­alueel­la – uutena vaa­ra­te­ki­jä­nä pa­lo­alueel­la it­ses­tään kaa­tui­le­vat puut

Kaksi sammutustoimintaan osallistunutta henkilöä on loukkaantunut lievästi torstain aikana.

Pelastuskomppanian johtaja Petri Lehkonen kertoo Kalajoen palosta.
Video: Heikki Uusitalo

Kalajoen valtava maastopalo riehuu yhä. Paloa sammutetaan jo neljättä päivää. Sammutustyöt ovat jatkuneet koko torstaipäivän ajan ja Jokilaaksojen pelastuslaitos on jatkanut palokäytävien vahvistamista.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoi Kalevalle torstaina iltayhdeksän jälkeen tilanteen paloalueella olevan vakaa. Edellisyönä kuntoon saadut palon rajaukset ovat pysyneet, vaikka torstaina alueen ylittäneen ukkosrintaman aikana tuulet muuttuivat pyöriviksi.

– Tuuli on nyt tyyntynyt ja siinä mielessä ollaan rauhallisin mielin. Olemme myös saaneet riittävästi resursseja yöksi, huomiseksi päiväksi ja siitä eteenpäin, kiitos Suomen pelastuslaitosten, Haapanen esittää kiitoksensa virka-avulle.

Haapasen mukaan perjantain kannalta huolta herättää se, että alueelle tulevasta sadealueesta odotetaan varsin kapeaa, eikä se välttämättä tarjoa helpotusta sammutustöihin.

Arviot paloalueen koosta ovat vaihdelleet torstain aikana 350 hehtaarista 400:aan.

Kello kymmenen aikaan torstai-iltana pelastuslaitos kertoi, että uutena vaaratekijänä on tullut ilmi palaneella alueella itsestään kaatuilevat puut.

– Turvepitoinen maaperä niiden juuristossa on palanut ja puut kaatuvat herkästi tuulessa. Juuripaakun alta yleensä paljastuu liekkeihin leimahtava palopesäke, pelastuslaitos kertoo tiedotteessaan.

Kaksi sammutustoimintaan osallistunutta henkilöä on loukkaantunut lievästi torstain aikana. Toinen heistä sai tuki- ja liikuntaelinvamman illalla ja toinen palovamman aiemmin päivällä.  Kaikkiaan sammutustöissä on tapahtunut palon alkamisen jälkeen neljä lievää työtapaturmaa.

Pelastuskomppanian johtopaikka Raution paloasemalla.
Pelastuskomppanian johtopaikka Raution paloasemalla.
Kuva: Heikki Uusitalo

Palovalvontalentoja tihennetty

Kello viiden aikaan palon sammuttamiseen ja sammutustehtäviä tukeviin tehtäviin osallistui lähes 250 henkilöä. Uusista kalustovaurioista ei ole tietoa.

– Edelleen voidaan arvioida, että sääennusteiden mukaan seuraava vuorokausi on kriittistä aikaa, pelastuslaitos kertoo tiedotteessaan.

Tuulet ovat perjantaina edelleen puuskittaisia. Iltapäivällä kello 15 alkaen odotettavissa on pitempikestoisia sateita, joiden toivotaan osuvan paloalueelle pidemmäksikin aikaa.

Torstain aikana Jokilaaksojen pelastuslaitos on saanut sammutustöihin lisäresursseja lähes kaikilta Suomen pelastuslaitoksilta. mukana tehtävässä on resursseja edelleen Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Lapin, Oulu-Koillismaan, Kainuun, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pelastuslaitoksilta.

– Aluehallintovirasto on tihentänyt alueellamme palovalvontalentoja siten, että kone käy alueellamme 3 tunnin välein. Tälläkin varaudutaan puuskittaisen tuulen yllätysten aikaiseen havaitsemiseen, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Ylivieskan kaupunki on tähän mennessä varustanut kaukaa sammutustöihin tuleville henkilöille 95 majoituspaikkaa, joita tarvitaan vähintään sunnuntaihin asti.

Luonnonvedestä apua sammutustöihin

Pelastuskomppanian johtaja Petri Lehkonen kertoi torstaiaamuna, että palo on saatu rajoitettua kohtaan, johon se pysäytettiin viime illan ja yön aikana. Palon leviämistä estetään palopesäkkeitä sammuttamalla ja palokujia rakentamalla.

– Lisävesihuollon täydentäminen ja rakentaminen luonnonveden ottopaikoista on täydessä käynnissä, Lehkonen sanoo.

Tilanteen laajenemiseen on varauduttu Ylivieskaan perustetulla pelastuskomppanian esikunnalla. Tällä hetkellä tilanne on Lehkosen mukaan rauhallinen.

– Nyt luotetaan siihen, että mikäli jaksetaan tehdä kovasti töitä, niin tilanne saadaan pidettyä.

Palon rajaamiseksi rakennettiin niin kutsuttuja palokäytäviä raskailla kaivinkoneilla ja muilla maansiirtokoneilla. Alueella on jouduttu muun muassa kaatamaan merkittävästi täysikasvuista puustoa. Yksityisten ammatinharjoittajien sammutustyöhön sopivaa traktorikalustoa on saatu käyttöön, ja lisäresursseja hankitaan jatkuvasti esimerkiksi Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. Tuulen alapuolella olevien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien on kuitenkin syytä seurata tilannetta oman kiinteistönsä osalta ja varautua tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan. Samalla heitä kehotetaan seuraamaan pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten tiedotteita ja mahdollisia vaaratiedotteita.

Kalajoen metsäpalo
Kalajoen metsäpalo
Kuva: Tuovi Pulkkanen
Vettä pumpataan joesta neljän kilometrin päässä palopaikalta.
Vettä pumpataan joesta neljän kilometrin päässä palopaikalta.
Kuva: Heikki Uusitalo

Pelastuslaitos kehottaa siviilejä välttämään aluetta ja tuulen alapuolella olevia asukkaita varautumaan omatoimiseen evakuointiin tilanteen muuttuessa. Drone-koptereiden käyttö on kielletty alueella lentosammutustoiminnan vuoksi.

Torstai on palon kannalta hyvin ratkaiseva päivä, sillä perjantaiksi on luvattu sadetta, joka auttaa sammutustöissä.

Palo levisi latvapaloksi keskiviikkona, mutta nyt palo on enää hyvin pieniltä osin latvoissa.

Aamupäivän aikana pelastushenkilöstö vaihtuu suurelta osin, sillä henkilöstö tekee jopa vuorokauden mittaisia työvuoroja. Aamulla maastoon tulee noin 60 tuoretta pelastajaa. Kaikkiaan maastossa työskentelee noin sata henkilöä.

Torstaille sammutustöihin saadaan mukaan neljä helikopteria, joista kolme on Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta ja yksi yksityiseltä yhtiöltä.

Alkuperäinen palopaikka on noin seitsemän kilometriä Rautiosta lounaaseen.

Viranomaiset valmistautuivat jo keskiviikkoiltana evakuoimaan läheisten alueiden asukkaita. Toistaiseksi evakuointeihin ei ole tarvinnut ryhtyä.

Paloa sammuttamassa on ollut virka-apuna pelastusryhmiä ympäri Suomen. Torstaina paikalle tulee Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Espoon palokunnat ry:n keräämä noin 14 hengen ryhmän palokuntalaisia kaikista Espoon ja Kauniaisten palokunnista.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoi Twitterissä, että sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on lähettänyt paloa sammuttaville tsemppiviestin.

Tältä palo näytti maanantaina.
Video: Tuovi Pulkkanen

Päivitys kello 22.36: Palon sammutustöissä on loukkaantunut torstain aikana kaksi henkilöä. Uutena vaaratekijänä paloalueella on havaittu itsestään kaatuilevia puita.

Kello 21.20: Juttua päivitetty pelastusjohtaja Jarmo Haapasen kommenteilla.

Kello 18.24: Juttua päivitetty pelastuslaitoksen odotuksilla perjantaina alueelle odotetuista sateista.

Tekstiä ja otsikkoa päivitetty pelastuslaitoksen tiedotteen pohjalta kello 13.31.

Lisätty Lehkosen haastattelu videona ja kaksi uutta kuvaa sekä täydennetty tekstiä ja otsikkoa Lehkosen haastattelun pohjalta kello 12.33.

29.7. kello 11.10: Tarkennettu uutisen sisältöä muun muassa paikalle avuksi tulevien osalta.