Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Tie­to­ko­neen ja ih­mis­ai­vo­jen raja hä­mär­ty­mäs­sä en­ti­ses­tään – mil­jar­döö­ri-Mus­kin Neu­ra­link on asen­ta­nut ensi kertaa ai­vo­si­run­sa ih­mi­sel­le

Muskin mukaan alustavat tulokset ovat lupaavia. Viiden pinotun kolikon suuruisen sirun aivoihinsa saanut henkilö on toipumassa.

San Francisco
Elon Muskin yhtiö Neuralink on asentanut ensimmäistä kertaa aivosirun ihmiselle.
Elon Muskin yhtiö Neuralink on asentanut ensimmäistä kertaa aivosirun ihmiselle.
Kuva: Sergei Gapon / AFP / Lehtikuva

Elon Muskin yhtiö Neuralink on asentanut kehittämänsä aivosirun ensimmäistä kertaa ihmiselle, miljardööri kertoi omistamassaan X-viestipalvelussa. Muskin mukaan alustavat tulokset ovat lupaavia.

– Ensimmäinen ihminen sai Neuralinkin implantin eilen ja on toipumassa hyvin, Musk sanoi X:ssä maanantaina.

Musk on yksi Yhdysvaltain Kaliforniassa majapaikkaansa pitävän Neuralinkin perustajista.

Neuroteknologiayhtiön tavoitteena on rakentaa suoria viestiyhteyksiä ihmisaivojen ja tietokoneiden välille, ja mahdollisesti jopa auttaa neurologisten sairauksien, kuten ALS:n tai parkinsonin, hoidossa.

Neuralink kertoi viime vuonna saaneensa yhdysvaltalaisviranomaisilta luvan testata aivosirujaan ihmisillä.

Yhtiön Link-nimeä kantava implantti asennetaan ihmisen aivoihin kirurgisesti. Laite vastaa kooltaan jotakuinkin viittä päällekkäin pinottua kolikkoa.

Vaikka Musk saattaa saada eniten huomiota mediassa, Neuralink ei ole suinkaan ainoa niin sanottujen aivokäyttöliittymien (BCI) saralla toimiva yhtiö. Aivokäyttöliittymillä pyritään tuomaan tietokoneita ja ihmisaivoja lähemmäksi toisiaan.

Australialaisfirma ehti ensin

Uutistoimisto AFP:n mukaan Musk oli yhdessä vaiheessa ottanut viivästysten vuoksi myös yhteyttä implantteja niin ikään kehittävään Synchroniin yhteistyöstä mahdollisen investoinnin merkeissä.

Uutiskanava CNBC:n mukaan Synchronin siru istutetaan ihmiselle verisuonten kautta eikä se vaadi täten aivokirurgiaa. Synchronin tavoitteena on, että implantin avulla ihmiset, joiden liikkuvuus on syystä tai toisesta rajoittunutta, voisivat ohjata esimerkiksi älylaitteita mielellään.

Engadget-verkkosivuston mukaan australialainen Synchron oli Yhdysvalloissa ensimmäinen yhtiö, joka istutti BCI-laitteen ihmiselle. Istutus tehtiin vuoden 2022 heinäkuussa. Viime vuoden helmikuuhun mennessä yhtiön implantteja oli CNBC:n mukaan asennettu muutamalle ihmiselle sekä Yhdysvalloissa että Australiassa.

Uutiskanavan mukaan Synchronin toimintaa ovat rahoittaneet muun muassa Microsoftin perustajiin lukeutuvan Bill Gatesin sekä Amazonin perustajan Jeff Bezosin sijoitusyhtiöt.