Sähkön hinta: OSS myy sähköä alen­nuk­sel­la – mutta vain jä­se­nil­leen

Teollisuus: Yli­kii­min­gis­sä toimiva Conlog sai jät­ti­kau­pat Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Tier­na­kau­pun­gin pe­rin­net­tä vaa­li­taan taas, kun tier­na­poi­ka­kil­pai­lu palaa yleisön eteen Ro­tuaa­ril­le – Kaleva näyttää sun­nun­tain fi­naa­lin suorana lä­he­tyk­se­nä

Kaleva näyttää sunnuntaina tilaajilleen tiernapoikakilpailun finaalin suoran lähetyksenä. Pääset katsomaan lähetystä myös euron tutustumistilausta vastaan.

Kuvassa tiernapoikakilpailut muutaman vuoden takaa. Reilu vuosi sitten Tiernasäätiö päätti, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei enää sallita.
Kuvassa tiernapoikakilpailut muutaman vuoden takaa. Reilu vuosi sitten Tiernasäätiö päätti, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei enää sallita.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Viime viikonloppuna alkanut tierna-aika tuo mukanaan Oulussa jo vuodesta 1933 lähtien järjestetyt tiernapoikakilpailut.

Tänä vuonna kilpailut nähdään sunnuntaina 27. marraskuuta kolmen vuoden koronatauon jälkeen yleisön edessä Rotuaarin lavalle. Kilpailu toteutetaan tänä vuonna yksipäiväisenä, jolloin kaikki ilmoittautuneet joukkueet osallistuvat suoraan finaalin.

Tiernapoikakilpailuissa kisataan kolmessa sarjassa: perinne, yleinen ja mukaelmat. Kilpailuihin osallistuu yhteensä kymmenen joukkuetta.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Suora lähetys kilpailusta

Kaleva näyttää tilaajilleen sunnuntaina 27. marraskuuta tiernapoikakilpailun finaalin suorana lähetyksenä osoitteessa kaleva.fi/live.

Pääset katsomaan lähetystä myös euron tutustumistilausta vastaan.

Lähetyksestä tulee myöhemmin tallenne.

Suora lähetys Rotuaarilta käynnistyy kello 11.30 ja päättyy viimeisen esityksen jälkeen klo 15 pintaan.

Tiernapoikakilpailun aikataulu:

Perinnesarja

11.40 Ynnin Pojat Oulu

12.00 Lakeuden kuninkaat Tyrnävä

Yleinen sarja

12.20 Tiernamaan laulajat Oulu/Pyhäntä

12.40 Madekosken Tiernat Oulu

13.00 Oulun kaupungin tervehdys, Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen

13.10 Stjärngossar Oulu

13.30 Madekosken konkaritiernat Oulu

Mukaelmat

13.50 Ynnin Poikien miesäänet Oulu

14.10–14.20 TAUKO

14.20 Tiernakupit Nivala

14.40 Kuninkaat Murrosta ”joulusiivoaa” Tyrnävä

15.00 Leevin Laulajat Oulu

Tiernasäätiön tiedotteessa todetaan, että koronan tuomien esiintymisongelmien vuoksi osallistuvien joukkueiden määrä on tyydyttävä. Jokaiseen kilpailusarjaan on ilmoittautunut joukkueita.

Vuonna 2020 kilpailua ei voitu järjestää lainkaan. Viime vuonna kisa järjestettiin ilman yleisöä tarkkojen terveys- ja turvallisuussäädösten mukaan sisätiloissa. Koronavuosien tuoman tauon arvioidaan olevan monelle ryhmälle liian pitkä, ja osa ryhmistä on hajonnut.

Tiernapojilla yli satavuotinen historia

Tiernasäätiön tiedotteen mukaan tuomaristo kiinnittää arvostelussaan huomiota musikaalisuuteen, esiintymiseen ja visuaaliseen ilmeeseen. Laulujen puhtaus on keskeisin kriteeri, mutta tärkeitä seikkoja ovat myös lavan käyttöön, puvusto, tähti ja joukkueen esityksen yleisilme.

Jokaisen sarjan voittaja saa 2000 euroa, toinen 1000 euroa ja kolmas 500 euroa. Lisäksi parhaista Herodeksen, Murjaanien kuninkaan, Knihtin ja Mänkin osasuorituksista maksetaan 200 euroa.

Tuomaristossa istuvat Matti Pelo, Raimo Laukka, Terhi Nissinen ja Antti Luoto.

Oulun tiernaperinne täyttää ensi vuonna 150 vuotta. Tiernapoikien esiintymiset tulivat 1900-luvun alkupuolella Oulussa niin merkittäviksi, että kaupungin poliisijärjestykseen tuli määräys tähtipoikien esiintymisistä, kertoo Tiernasäätiö. Määräys poistettiin vasta vuonna 1979.

Sotien jälkeen joukkueiden määrä kasvoi, ja ryhmien taso kävi kirjavaksi. Kaupunkilaiset halusivat parantaa esitysten laatua parantaa. Sen seurauksena Oulun poliisilaitos rupesi järjestämään yhdessä musiikkilautakunnan kanssa koelaulutilaisuuksia joukkueille. Hyväksytyt joukkueet saivat luvan esiintyä heille määrätyillä alueilla.

Juttua täydennetty 23.11. kello 13.24. Lisätty muun muassa tietoa koronavuosien vaikutuksista tiernakilpailuun sekä Oulun tiernahistoriasta.