Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

THL: Suo­mes­sa todettu en­sim­mäi­nen omik­ron­va­rian­tin ai­heut­ta­ma ko­ro­na­tar­tun­ta – sai­ras­tu­nut pa­lan­nut Suomeen Ruot­sis­ta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on todettu ensimmäisen koronaviruksen omikronvariantin aiheuttama tartunta. Tartunta on todettu yhdellä ihmisellä, joka oli palannut Suomeen Ruotsista.

THL kertoo tiedotteessaan, että myös muilla samaan on jo todettu koronatartuntoja, mutta heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu uuden variantin aiheuttamiksi.

Paikalliset viranomaiset kartoittavat variantille altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla.

THL muistuttaa, että omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia. Tärkeimpiä toimista ovat suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä huolehtiminen sekä kotona pysyminen ja koronatestiin tarvittaessa meneminen, jos oireita ilmaantuu.

– Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen, THL korostaa tiedotteessaan.