Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

THL: Hoi­to­hen­ki­lös­tön ro­ko­te­suo­ja on hyvä vakavaa tau­ti­muo­toa vastaan vielä kuuden kuu­kau­den jälkeen – in­fek­tio­suo­ja kui­ten­kin heik­ke­ni

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Mikko Halvari

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut alustavia tutkimustuloksia koronarokotteen suojan kestosta työikäisillä. Tutkimuksen kohteena olivat terveydenhuollon ammattilaiset, jotka saivat rokotteen Suomessa ensimmäisinä.

Tutkimuksessa havaittiin, että rokotteen suoja infektiota eli sairastumista vastaan laski keskimäärin 65 prosenttiin puolen vuoden jälkeen toisesta annoksesta. Sama on havaittu myös kansainvälisissä tutkimuksissa, eikä eri rokotevalmisteiden välillä ole tässä merkittäviä eroja.

Koronavirustaudin vakavalta tautimuodolta rokotteet suojasivat sen sijaan hyvin vielä puolen vuoden jälkeen toisesta annoksesta.

Tutkimukseen osallistui yli 400 000 16–69-vuotiasta terveydenhuollon ammattilaisia. Rokotesuojaa arvioitiin kolmen ja kuuden kuukauden päästä toisesta rokoteannoksesta.

Terveydenhuollon ammattilaiset olivat ensimmäinen rokotettava ryhmä Suomessa. Tämän vuoksi rokotesuojaa voitiin tutkia heidän kohdallaan pidemmällä aikavälillä muuhun väestöön verrattuna.

Ensin ryhmän tehosterokotuksen väli oli 3–4 viikkoa, mutta se muutettiin myöhemmin 12 viikkoon. Tässä tutkimuksessa ei analysoitu annosvälin vaikutusta rokotussuojaan, mutta tätäkin tutkitaan parhaillaan, THL:n tiedotteessa kerrotaan.

Tutkitut rokotteet olivat Biontech-Pfizerin cominarty, Modernan Spikevax sekä AstraXenecan Vaxzevria. Myös yhdistelmärokotesarjojen tuomaa suojaa tutkittiin.

Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.