Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tek­no­lo­gia­teol­li­suu­den lakko alkaa kes­ki­viik­ko­na – kolmas lak­ko­va­roi­tus hel­mi­kuun puo­li­vä­liin

Kemianteollisuuden osalta neuvottelut jatkuvat vielä iltapäivällä.

Helsinki
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, että työtaistelut alkavat ilmoituksen mukaan huomisesta eteenpäin. Arkistokuva.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, että työtaistelut alkavat ilmoituksen mukaan huomisesta eteenpäin. Arkistokuva.
Kuva: Timo Marttila

Teknologiateollisuuden kolmipäiväinen lakko alkaa keskiviikkona. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi Twitterissä, ettei teknologiateollisuuden työriidassa päästy tiistain neuvotteluissa ratkaisuihin.

Pian neuvottelujen keskeytymisen jälkeen Teollisuusliitto kertoi jättäneensä kolmannen lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille ja Kemianteollisuudelle. Varoitukset koskevat kaikkiaan 87:ää toimipaikkaa, ja kolmipäiväiset lakot alkaisivat 15. helmikuuta.

Sitä ennen alkaa ensimmäinen kolmipäiväinen lakko.

– Käytännössä meidän ilmoittamat työtaistelut alkavat ilmoituksen mukaan huomisesta eteenpäin, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto vahvisti STT:lle neuvottelujen katkettua.

Aalto tarkentaa, että kemianteollisuuden osalta sovittelu jatkuu vielä tiistaina iltapäivällä.

– Sitten tietysti nähdään, mitä siellä tapahtuu, mutta en osaa arvioida sitä sen enempää.

Aalto korostaa, että tässä vaiheessa vahvistus lakkojen alkamisesta tarkoittaa nimenomaan Teknologiateollisuuden ilmoituksessa olevia yrityksiä.

– Jos tuolla kemian sovittelussa joku ratkaisu syntyy, niin silloinhan se tietysti muuttaa tilanteen. Teknologiateollisuuden osalta joka tapauksessa lakot alkavat ilmoituksen mukaan.

Lakkovaroitusten kohteena 7 200 ihmistä

Teollisuusliitto on aiemmin ilmoittanut, että teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkaa keskiviikkona kolmipäiväinen lakko, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

Lakkojen toteutumista on pidetty todennäköisenä, sillä Teollisuusliitto hylkäsi viime perjantaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoesityksen teknologiateollisuuden työriidassa.

Jos lakko toteutuu sekä teknologia- että kemianteollisuudessa, on sen piirissä 50 toimipaikkaa, muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita sekä Outokummun terästehdas Torniossa.

Lakkovaroituksen kohteena olevissa työpaikoissa työskentelee noin 7 200 ihmistä.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välistä sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan mukaan perjantaina.

Telakat lakkoon

Uuden lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 10 300 työntekijää.

Pohjois-Suomessa lakon kohteena 15.–17. helmikuuta ovat muun muassa Nokian tehdas Oulussa, PJ-Metalli Torniossa ja Telatek Works Taivalkoskella. Lisäksi metsäkoneyhtiön Ponssen Palvelukeskukset eri puolilla Suomea olisivan lakon piirissä.

Lisäksi lakot koskisivat muun muassa Turun ja Rauman telakoita sekä Wärtsilän tehdasta Vaasassa ja Nokia Solutions and Networks Oulussa.

Teollisuusliitto pidentää samalla jo annettujen ylityökieltojen voimassaoloa 17. helmikuuta asti.

Liitto perustelee lakkojen laajentumista sillä, että työnantajapuoli ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa.

– Palkkojen on noustava, koska hinnat ovat nousseet. Palkansaajille on luotava näkymä menetetyn ansiotason korjaamisesta. Suomen vahva kilpailukyky mahdollistaa palkkojen korottamisen työpaikkoja vaarantamatta, Aalto sanoi tiedotteessa.


Kello 13.16 lisätty maininta lakon piiriin kuuluvista toimipisteistä Oulussa.
Kello 14.06 juttua päivitetty.
Kello 14.12. lisätty lakon kohteita Pohjois-Suomessa 15.–17.2. lakkovaroituksessa.