Oulun torihotelli: To­ri­ho­tel­lin kon­kurs­si seisoo yhä pai­kal­laan

Pääkirjoitus: Kun suo­ja­tie­tä ei ylitetä enää puo­li­juok­sua – ikään­ty­vä tar­vit­see eri­lai­sen kau­pun­gin

Tehy ja Super: Hoi­ta­ja­la­kon toinen vaihe on pe­rut­tu, jär­jes­töt val­mis­tau­tu­vat jouk­ko­ir­ti­sa­nou­tu­mi­siin

-
Kuva: Anssi Jokiranta

Hoitajien työriidassa tuli uusi käänne tiistaina, kun hoitajajärjestöt Tehy ja Super peruivat keskiviikkona alkavaksi ilmoitetun lakon. Sen sijaan järjestöt kertoivat alkavansa suunnitella joukkoirtisanoutumista. Tehyn ja Superin mielestä lakkoon olisi ollut turha mennä, koska perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) johdolla valmisteltu potilasturvallisuuslaki olisi joka tapauksessa pakottanut hoitajat töihin.

– Järjestöjen on nyt siirryttävä järeämpiin toimiin eli joukkoirtisanoutumisen valmisteluun, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Tehyn ja Superin mukaan tiistaina selvisi, että potilasturvallisuuslaki etenee. Järjestöt kutsuvat lakia hoitajien pakkotyölaiksi. Laki antaisi aluehallintovirastoille valtuudet määrätä hoitajia töihin sakon uhalla potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Lindén tviittasi tiistai-iltana, ettei kaikkein sairaimpien potilaiden hengen turvaava potilasturvallisuuslaki ollut todellinen syy työtaistelun toteutustavan muutokseen.

– Ei sitä oltu vielä edes käsitelty hallituksessa saati eduskunnassa. Syyt ovat muut. Toivon nopeaa sopua, joka turvaa hoitajien ansiokehityksen, hän sanoi Twitterissä.

Rytkösen mukaan laki on valmisteltu yhteistyössä työriidan toisen osapuolen kanssa – osin virheellisin tiedoin.

– Seurauksena työnantajalta on kadonnut paine löytää ratkaisua.

Järjestöjen hallinnot kokoontuvat lähipäivinä päättämään kokonaan uusista työtaistelutoimista. Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi ei kommentoi uusia työtaistelutoimia, eli esimerkiksi sitä milloin joukkoirtisanoutumiset alkaisivat, ennen kuin asiaa on käsitelty Tehyn valtuustossa lähiaikoina.

KT:n Jalonen: Lain tarve ei häviä

Toimitusjohtaja Markku Jalonen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista (KT) katsoo, että järjestöt ovat itse aiheuttaneet potilasturvallisuuslain tarpeellisuuden, koska kieltäytyivät antamasta suojelutyövoimaa kriittisiin kohteisiin.

Tehy uhkasi joukkoirtisanoutumisella myös loppuvuodesta 2007, jolloin Jalonen oli Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja. Tuolloin sopu varmistui vasta juuri ennen kuin irtisanoutumiset olisivat tulleet voimaan. Kiistaa ratkottiin silloinkin sovittelulautakunnan avulla. Hallitus oli myös valmistautunut tilanteeseen poikkeuslailla, joka olisi pakottanut hoitajia sakon uhalla takaisin töihin.

Jalosen mielestä laki pitäisi kyetä säätämään myös nyt.

– Lain tarve ei häviä mihinkään. Irtisanoutumistilanteessa tarve on vähintään yhtä suuri kuin lakkotilanteessa.

Hän kuvailee tilannetta vakavaksi paikaksi, mutta sanoo KT:n tukevan sovittelulautakunnan työtä.

Ei muutosta sovittelulautakunnan agendaan

Sovittelulautakunnan puheenjohtajan Elina Pylkkäsen mukaan Tehyn ja Superin päätös lakon toisen vaiheen perumisesta ja ryhtymisestä joukkoirtisanoutumisten valmisteluun ei muuta lautakunnan agendaa, vaikka se yllätys olikin.

– Emme tietenkään tällaisia odottaneet. Meidän tavoitteemme on rakentaa sovintoesitys ja saada osapuolet sopimaan mahdollisimman pian, siinä mielessä näillä ei ole vaikutusta, Pylkkänen sanoi STT:lle.