Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jät sekä mat­kai­lu- ja ra­vin­to­la-ala ar­vos­te­le­vat ko­ro­na­ra­joi­tus­ten alueel­lis­ta kir­ja­vuut­ta – "Onko tämä nyt hyvää suo­ma­lais­ta hal­lin­toa, en­nus­tet­ta­vaa ja sel­keää?"

Maran toimitusjohtaja vetoaa tapahtumia järjestäviin yrityksiin, etteivät ne peruisi loppusyksyn tapahtumia.

Helsinki
Mara on valittanut kesän aikana hallinto-oikeuteen useista avien päätöksistä, jotka ovat rajoittaneet yleisötapahtumien järjestämistä. Kuvituskuva arkistosta.
Mara on valittanut kesän aikana hallinto-oikeuteen useista avien päätöksistä, jotka ovat rajoittaneet yleisötapahtumien järjestämistä. Kuvituskuva arkistosta.

Tapahtumien järjestäjät sekä matkailu- ja ravintola-ala hämmästelevät epävarmuuden ja ennustettavuuden puutetta kirjavien koronarajoitusten keskellä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätöksestä jatkaa nykyisillä rajoituksilla ollaan Tapahtumateollisuudessa ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran johdossa ymmällään.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi hämmästelee Etelä-Suomen avin päätöstä jatkaa nykyisillä rajoituksilla, vaikka muissa aluehallintovirastoissa leviämisvaiheen rajoituksia lievennettiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uusimman ohjauskirjeen lähettämisen jälkeen.

Lappi kritisoi etenkin sitä, että kaikki tapahtumat on niputettu yhteen.

– Kyllä tässä tehdään nyt varmuuden vuoksi tällaisia massapäätöksiä, jotka eivät voi olla lainmukaisia.

Todisteita siitä, että esimerkiksi kongressi- tai messutapahtumissa korona olisi levinnyt, ei hänen käsityksensä mukaan ole.

Mara on valittanut kesän aikana hallinto-oikeuteen useista avien päätöksistä, jotka ovat rajoittaneet yleisötapahtumien järjestämistä.

Tapahtumateollisuus: Toiminnan logiikkaa on vaikea ymmärtää

Myös Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtajan Pekka Timosen mukaan Suomessa on ajauduttu kummalliseen tilanteeseen, jossa toiminnan logiikkaa on vaikea ymmärtää.

– Onko tämä nyt hyvää suomalaista hallintoa, ennustettavaa ja selkeää? Vastaus on "ei varmasti ole", Timonen sanoo.

Myös Lapin mukaan Etelä-Suomen avin päätökset syövät pahasti lainsäädännön ja viranomaisten toiminnan legitimiteettiä.

Nykyisellä koronatilanteella rajoituksia ei Lapin mukaan voi perustella.

– Vaikka tartuntoja on ollut useita satoja päivässä, sairaanhoidon paikat eivät ole lähelläkään ylikuormittumista. Siitä huolimatta Etelä-Suomen aluehallintovirasto pitää täysin mahdottomia säännöksiä esimerkiksi lohkojakojen osalta. Tässä ei ole minkäänlaista oikeasuhtaisuutta eikä välttämättömyyttä.

Tartuntatautilain muutos tapahtuma-alan mukaan auttamattomasti myöhässä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi perjantaina STT:lle, että tartuntatautilakia on syytä muuttaa ja muutostarve on jo kiireellinen. Ministerin mukaan lain 58 d -pykälän tulkinta, missä säädetään kahden metrin turvaväleistä sisätiloissa esimerkiksi kulttuuritilaisuuksissa, johtaa eri tulokseen eri puolilla Suomea.

Timosen mukaan tartuntatautilain muutos on linjassa hallituksen viime vuoden toiminnan kanssa.

– Liian vähän liian myöhään. Hallitus on koko ajan myöhässä. Harkinta ja päätöksenteko laahaa perässä. Samalla tuhannet tapahtuma-alan ihmiset ja yritykset ajautuvat epätoivoon, Timonen kertoo.

Lappi toivoo, että tartuntatautilain muutokset saataisiin mahdollisimman nopeasti tehtyä.

Aluehallintoviranomaisten toisistaan poikkeavat päätökset lisäävät epävarmuutta, joka johtaa Lapin mukaan tapahtumien perumiseen pitkälle tulevaisuuteen.

– Vetoankin tapahtumia järjestäviin yrityksiin, että nyt ei ole aika perua tapahtumia syyskuun jälkipuoliskolta tai siitä eteenpäin. Valtioneuvoston jäsenet ovat selkeästi viestineet sen, että muutoksia on tulossa, mutta muutoksia on tultava hyvin nopeasti, Lappi sanoo.

Tartuntatautilain muutokset ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn yhtenä pakettina syyskuun loppupuolella, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila ennakoi lauantaina MTV:n uutisille.