Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tilaajille

Ta­lo­yh­tiöi­den väes­tön­suo­jat pää­si­vät re­tu­pe­räl­le – Oulussa niitä huol­ta­va Mika Py­hä­jär­vi kertoo, mitkä ovat ylei­sim­mät on­gel­mat

Väestönsuojien kunnossapito on kiinteistönomistajan vastuulla. Lain mukaan tilat on saatava käyttöön 72 tunnissa.

Oululaisen asunto-osakeyhtiö Tähtitarhan väestönsuojan oven kynnyksessä oleva tiiviste irvistää ikävästi. Tiivisteet ovat irronneet myös sulkulaipoista. Nämä ovat kuitenkin pikkuvikoja, jotka korjaantuvat tiivisteen uusimisella tai uudestaan liimaamalla.

– Ajan myötä tiivisteet kuivuvat ja kovettuvat, ja silloin ne eivät ole enää tiiviitä ja voivat lähteä irti, yrittäjä Mika Pyhäjärvi sanoo.

Kun tiivisteet ovat kunnossa, hän alkaa tarkastaa väestönsuojan tekniikan ja laitteiden kunnon. Tarkastuskierroksella hän läpikäy väestönsuojan puhallinlaitteiston, aktiivihiilisuodattamisen, padotusventtiilin, ylipainemittareiden kunnon sekä läpivientien tiivistykset. Tarkastuskierroksen aikana tehdään ylläpito- ja huoltotöitä sekä tiiveyskoe, jolla testataan sitä, miten ylipaine suojassa pysyy.

– Yksi tyypillisimmistä vioista on se, että viemärin suojakaivossa on vettä ja viemärin sulkuventtiili on ruostunut, jolloin se on jumissa eikä toimi oikein.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.