Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Tähtenä Iris van Herpen ja raf­laa­vat 3D-tu­los­te­tut luo­muk­set – Pasi Räbinän Oulu2026-pro­jek­ti tuo maail­man­luo­kan muo­ti­suun­nit­te­li­jan töitä ensi kertaa Suomeen

Kulttuuripääkaupunkivuoden status laukaisi tulpan ja tulevat projektit voivat edetä. Pasi Räbinä ideoi Ouluun näyttelyn, joka esittelee hollantilaisen suunnittelijan luomuksia. Maailmalla niitä kantavat yllään huippuartistit Björk, Lady Gaga ja Beyoncé.

Muotisuunnittelija Iris van Herpen astui catwalkille yhdessä hänen laserleikattua haute couture -pukuluomustaan esittelevän mallin kanssa Pariisin muotiviikolla 2020.
Muotisuunnittelija Iris van Herpen astui catwalkille yhdessä hänen laserleikattua haute couture -pukuluomustaan esittelevän mallin kanssa Pariisin muotiviikolla 2020.
Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Päätös, että Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026, laukaisee tulpan monen kulttuuriprojektin ja suunnitelman tieltä. Yksi niistä on oululaisen pukusuunnittelijan Pasi Räbinän suunnitelma luoda Oulun taidemuseoon ja Tietomaahan tekstiili- ja vaatesuunnittelun tulevaisuuden vaatekaappi.

Päänäyttelyn tähti on maailmankuulu hollantilainen muotisuunnittelija ja haute couture -muodinluoja Iris van Herpen ja hänen 3D-tulostetut luomuksensa, vaatteet ja materiaalit. Van Herpenin pukuja ei ole ennen nähty Suomessa.

Iris van Herpenin puvuissa yhdistyvät taide, tiede, insinööritaidot ja arkkitehtuuri. Vuonna 1984 syntynyt suunnittelija loi ensimmäisen haute couture -mallistonsa vuonna 2011.

"Meidän alalla useimmat tietävät Iris van Herpenin, mutta muuten häntä ei tunneta niin hyvin. Hän ei ole mikään Christian Dior tai Dolce & Gabbana. Mutta heti alkavat kellot soida, kun mainitsee, että Iris van Herpenin pukuja käyttävät Björk, Lady Gaga ja Beyoncé."
Pasi Räbinä
Pääkurattori

– Van Herpenin näyttelyitä on eri puolilla maapalloa: Modernin taiteen museossa MoMAssa New Yorkissa ja taidemuseoissa Los Angelesissa, Chicagossa ja Pariisissa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.