Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Syk­ke­lei­den seu­raa­jat haussa – alus­ta­va tar­jous­pyyn­tö tulossa julki tou­ko­kuus­sa

Kaupunkipyöräjärjestelmän hankinta on etenemässä kilpailutusvaiheeseen

Oulu
Tulevien kuukausien aikana selvinnee, mistä ja minkälaiset kaupunkipyörät Ouluun hankitaan.
Tulevien kuukausien aikana selvinnee, mistä ja minkälaiset kaupunkipyörät Ouluun hankitaan.
Kuva: Pekka Kallasaari/Kuvamanipulaatio

Uuden kaupunkipyöräjärjestelmän hankinta etenee Oulussa. Kaupungin on määrä julkaista alustava tarjouspyyntö toukokuussa.

Sitä ennen julkaistaan osallistumispyyntö.

– Siihen vastaamalla kaikki kelpoisuusehdot täyttävät hakijat pääsevät mukaan tarjouskilpailuun, Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo.

Vaaralan mukaan alustavassa tarjouspyynnössä määritellään kilpailutuksen tarkemmat reunaehdot. Ne sisältävät niin haettavan järjestelmän koon kuin laadullisetkin asiat. Jälkimmäiseen lukeutuu muun muassa se, tavoitteleeko Oulu mahdollisesti järjestelmäänsä sähköpyöriä. Esimerkiksi Kuopiossa sähköpyöristä koostuva kaupunkipyöräjärjestelmä on ollut suosittu.

– Tarjoajien tasapuolisen kohtelun vuoksi en lähtisi näitä vielä julkisesti avaamaan, Vaarala sanoo.

Neljän miljoonan kysymys

Maaliskuussa julkaistussa markkinakartoituksessa todetaan, että uuden kaupunkijärjestelmän on tarkoitus tulla käyttöön kesäksi 2022. Aikataulu vastaa aiemmin ilmoitettua.

Hankinnan hinnaksi ilmoitetaan neljä miljoonaa euroa. Myös se vastaa karkeasti laskettuna aiemmin päätettyä kymmenen kesän sitoutumista kaupunkipyöriin.

Poliitikot näyttivät järjestelmän hankkimiselle vihreää valoa loppuvuodesta 2017. Kesällä 2019 alkanut ja sittemmin purettu kymmenen vuoden sopimus pyöristä oli arvoltaan noin 6,7 miljoonaa euroa.

Markkinakartoituksen perusteella sekin on pysymässä ennallaan, että kaupunki haluaa järjestelmän kokonaisuudessaan palveluna, jossa pyörät ja pyöräasemat ovat palveluntoimittajan omaisuutta, jonka huollosta ja ylläpidosta toimittaja vastaa.

Poliitikot mukaan

Harri Vaaralan mukaan poliitikot pääsevät käsittelemään uutta hankintaa vielä ennen seuraavaa vaihetta.

– Ennen alustavan tarjouspyynnön julkaisua aiheesta informoidaan vielä yhdyskuntalautakuntaakin, jotta marssijärjestys säilyy selkeänä.

Kaupunkipyöristä ei vallitse Oulussa poliittista yksimielisyyttä, vaikka asia on nuijittu kaupungin talousarvioon. Näkyvimmin keskustalaiset ovat esittäneet, että ainakin järjestelmän koon tulisi olla päätettyä kuudensadan pyörän ja kuudenkymmenen aseman kokonaisuutta pienempi.

Fiaskon jälkeen

Kaupunkipyörien uudella kilpailutuksella haetaan korvaajaa mahalaskuun päättyneelle edelliselle yritykselle. Edelliseen tarjouskilpailuun tuli lopulta vain yksi tarjous.

Puolalainen Nextbike Polska toimitti Ouluun Sykkeleiksi nimetyt kaupunkipyörät kuukausia aikataulusta jäljessä niin, että ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen kaupunkipyöräkausi kesällä 2019 jäi parin kuukauden mittaiseksi.

Talousahdingossa rämpinyt puolalaisyhtiö ei pystynyt toimittamaan sopimuksessa määritettyä vakuutta, eikä pyöriä saatu viime kesänä liikkeelle lainkaan.

Yhtiö esitti kaupungille sopimusehtojen muuttamista. Yhdyskuntalautakunnan jäsenistä muut paitsi keskustalaiset olisivat esitettyyn muutokseen taipuneet. Tiettävästi lautakunnan ulkopuolella penseyttä esiintyi myös muissa puolueissa.

Kaupunki päätti purkaa sopimuksen viime joulukuussa.