Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Kaleva live: Katso suora lähetys U20 Kär­pät-Luk­ko-ot­te­lus­ta

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Suu­rim­mat edus­kun­ta­ryh­mät ovat val­mii­ta kiel­tä­mään ve­nä­läis­ten tu­ris­ti­vii­su­mit

Pekka Aittakumpu on oululainen keskustan kansanedustaja. Arkistokuva.
Pekka Aittakumpu on oululainen keskustan kansanedustaja. Arkistokuva.
Kuva: Miikka Pynnönen

Suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläismatkailijoille.

STT kysyi eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajilta, tulisiko turistiviisumit kieltää venäläisiltä Ukrainan sodan vuoksi. Myönteisesti ryhmänsä puolesta vastasivat neljä suurinta puoluetta eli SDP, kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta. Myös kristillisdemokraatit ja Liike Nyt kannattivat ajatusta.

– Pidän perusteltuna, että hallitus ottaisi nopeasti selvitettäväksi turistiviisumien rajoittamisen. Venäjän brutaali sota jatkuu joka päivä, eikä tässä tilanteessa normaali kanssakäyminen ole muutenkaan monin tavoin mahdollista, pääministeripuolue SDP:n ryhmää johtava Antti Lindtman sanoo.

Lindtmanin mukaan samalla on arvioitava toimien mahdolliset vaikutukset Venäjän opposition toimintamahdollisuuksiin ja Venäjän kansalaisten mahdollisuuksiin saada todellista tietoa Venäjän toiminnasta Ukrainassa.

Nykytilanne heikentää Venäjälle asetettujen sanktioiden vaikutusta, kertoo kokoomusryhmän toinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra. Ryhmä on muodostanut asiasta kantansa tänään.

– On moraalisesti väärin, että täällä periaatteessa voi käydä vaikka Venäjän hyökkäyssotaan osallistuneet henkilöt lomailemassa Euroopassa, Suomen kautta EU:n alueella ja Suomessa. Sitä emme suopein silmin katso, kertoo Kopra.

"Olisi vahva viesti Venäjälle"

Vihreiden ryhmä ei ole muodostanut asiaa varsinaisesti kantaa, kertoo ryhmäjohtaja Atte Harjanne. Hänen mukaansa venäläisturistien vapaa matkailu koettelee oikeudentajua, kun maa käy samalla hyökkäyssotaa.

– Tässä on sekin aspekti, että niiden avulla voi olla mahdollista kiertää jotain pakotteita, Harjanne sanoo.

Harjanne toisaalta pohtii, auttaako yksittäisten venäläisten eristäminen kasvattamaan paikallista vastustusta maan harjoittamalle politiikalle tai raakuuksille.

Puolueen varapuheenjohtaja, itärajan tuntumasta Lappeenrannasta kotoisin oleva Hanna Holopainen olisi valmis jäädyttämään viisumien myöntämiset.

– Se olisi vahva viesti Venäjälle: Suomi ei hyväksy sotarikoksianne. Suomi seisoo ukrainalaisten rinnalla, Holopainen kirjoitti Twitterissä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannattaa viisumien myöntämisen ehtojen kiristämistä, mutta ei ole ryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan muodostanut vielä kantaansa lomaviisumien perumiseen. Hänen mukaansa Suomen pitäisi ajaa viisumien myöntämiseen kiristyksiä EU:ssa.

– Muuten hyödyt jäävät olemattomiksi juuri Putinin hallinnosta eniten hyötyneen vauraimman väestönosan kohdalta, joka vain valitsee toisen reitin, Saramo vastaa sähköpostitse.

Ukrainan suurlähettiläs pitää viisumikäytäntöä vääränä

Viime viikolla Ukrainan Suomen suurlähettilään Olga Dibrova kertoi pitävänsä vääränä, että venäläiset matkustavat nyt turistiviisumilla Suomeen ostosmatkoille, kun Venäjä käy toisaalla sotaa.

Rajakaupunki Imatralla vieraillut Dibrova sanoi Uutisvuoksi-lehdelle, ettei yksikään venäläinen voi sulkea silmiään tapahtumilta tai piiloutua venäläisen propagandan taakse.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi viikonloppuna pitävänsä perusteltuna viisumien myöntämisen lopettamista. Ryhmäjohtaja Ville Tavio vahvistaa näkemyksen.

– Turistiviisumien jäädyttäminen olisi syytä tehdä yhdessä koko EU:n alueella, Tavio sanoo STT:lle.

Suomella on venäläisturistien Euroopan-lomissa erityinen asema siksi, että EU:n laajuiset pakotteet ovat jo aiemmin lopettaneet suorat lennot Euroopan ja Venäjän välillä. Turistit voivat kuitenkin saapua itärajan yli Suomeen ja halutessaan jatkaa matkaansa myös muualle Eurooppaan.

Keskustan Juha Pylväs huomioi ryhmän pohdinnassa juuri Suomen aseman rajamaana.

– Jos sota meinataan saada loppumaan, kyllä tavallisten (Venäjän) kansalaisten pitää tajuta, että jotain on pielessä. Siinä mielessä tämä viisumirajoitus ainakin määräaikaisesti olisi hyvä ottaa käyttöön, hän sanoo.

Viro lopetti turistiviisumien myöntämisen venäläismatkaajille maaliskuussa. Ainakaan Latvia ja Liettua eivät myös myönnä maan kansalaisille turistiviisumeja.

"Ulkopoliittisen johdon linjausta odotetaan"

Oppositiopuolueista myös kristillisdemokraatit kannattaa eduskuntaryhmänä lomaviisumien keskeyttämistä. Ryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan viisumikeskeytyksestä pitäisi tulla esitys hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselta ministerivaliokunnalta.

– Kun on tällainen herkkä tilanne, sotatilanne menossa, niin kyllähän tässä nimenomaan ulkopoliittisen johdon linjausta odotetaan ja tarvitaan, Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän mukaan viisumikeskeytyksen pitäisi rajoittua lomamatkailuun. Perhe- ja terveysperusteisten viisumien osalta tilanne on Räsäsen mukaan toinen.

– On niitäkin tapauksia, joissa rauhan edistämiseksi pystymme kuitenkin pitämään kanssakäymistä venäläisen väestön kanssa. Siellä on paljon niitäkin, jotka vastustavat tätä sotaa, hän sanoo.

EU-tason ratkaisu vähentäisi kiertomahdollisuuksia

Moni puolue korostaakin, että linjaus pitäisi tehdä EU:n tasolla.

– EU:n pitäisi lisätä pakotelistalle, että turistiviisumeja ei myönnetä niin kauan kuin sota on menossa, Liike Nytin Harry Harkimo sanoo.

Myös keskustan Pylväs korostaa, että EU-maiden pitäisi pitää yhteistä linjaa. Jos maat tekevät omanlaisiaan ratkaisujaan, väylät jäävät auki toista kautta, hän sanoo.

Valta kuuluu kansalle (VKK) -eduskuntaryhmä vastustaa lomaviisumikieltoa. VKK:n ainoa kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja Ano Turtiainen vastaa STT:lle, ettei turistiviisumeja pidä kieltää venäläisiltä missään nimessä.

– Päinvastoin meidän pitäisi kunnioittaa naapuruussopimusta, joka täyttää 30 tänä vuonna, ja miettiä jopa sen tiimoilta, että se huomioitaisiin viisumiasioissa myös positiivisesti, Turtiainen sanoo.

STT ei alkuiltapäivän aikana tavoittanut RKP:n eduskuntaryhmää kommentoimaan.

Aittakumpu kysyi kirjallisesti

Keskustan oululainen kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyy maanantaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä perusteita sille, miksi Suomi ei ole lopettamassa väliaikaisesti niin sanottujen turistiviisumien myöntämistä venäläisille.

Aittakumpu kysyy myös, toimiiko Suomi sen eteen, että asiasta tehtäisiin yhteinen päätös EU-tasolla ja Schengen-maiden välillä.

Mediatiedotteessaan Aittakumpu toteaa, että EU ja länsimaat ovat asettaneet Venäjälle erilaisia pakotteita ja tukeneet Ukrainaa muun muassa taloudellisesti ja aseita toimittamalla, mutta Venäjän perusteeton sota ei näytä loppuvan.

– Samaan aikaan monet venäläiset voivat tulla niin sanottujen turistiviisumien avulla Suomeen tekemään ostoksia ja lomailemaan. Venäläisten viisumihakemusten määrä on kasvanut huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjä poisti koronan takia asettamansa matkustusrajoitukset 15. heinäkuuta, Aittakumpu sanoo tiedotteessa.

Hän toteaa, että venäläisillä on mahdollisuus jatkaa matkaa Suomen kautta myös muualle Eurooppaan.

– EU-maa Viro päätti jo maaliskuussa lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Poikkeuksia tehdään nähtävästi vain tilanteissa, joissa henkilöllä on perhe Virossa tai humanitaarisista tai terveydellisistä syistä.

Aittakummun mukaan uudet matkustusrajoitukset voisivat olla tehokas pakotekeino.

– On erikoista, että raakaa sotaa käyvän ja monien pakotteiden alaisen maan kansalaiset voivat tehdä loma- ja ostosmatkoja Suomeen ikään kuin mitään erityistä ei olisi tapahtunut.

Päivitetty kello 15.40: täydennetty Aittakummun kysymyksen oheen muut jutun osuudet.