Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Kolumni: Lapsi ihol­la­ni laski tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja­ni nuorena isänä ja jää­kiek­koi­li­ja­na

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Supon yli­et­si­vä teki Fen­no­voi­maan liit­ty­vän vir­ka­teh­tä­vän es­teel­li­se­nä, kä­rä­jä­oi­keus tuo­mit­si sak­koi­hin

Esteellisyyden aiheutti miehen ja hänen avopuolisonsa osittain omistama yritys, jolta Fennovoima tilasi koirapalveluita.

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut suojelupoliisin (supo) ylietsivän sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan mies teki ydinvoimayhtiö Fennovoimaan liittyvän virkatoimensa esteellisenä.

Virkavelvollisuuden rikkominen tapahtui vuosina 2016–2017. Oikeuden mukaan ylietsivä oli esteellinen, kun hän suoritti Fennovoiman turvakontin auditoinnin eli turvallisuuden arvioinnin Pyhäjoella.

Esteellisyyden aiheutti miehen ja hänen avopuolisonsa osittain omistama yritys, jolta Fennovoima tilasi koirapalveluita. Fennovoima maksoi yhtiölle erikoisetsintä- ja suojelukoirapalvelun valmiuksien luomisesta noin 30 000 euroa vuodessa vuosina 2015–2017. Fennovoima oli yhtiön ainoa asiakas.

Käräjäoikeuden mukaan miehen täytyi ymmärtää, että luottamus hänen toimintansa puolueettomuuteen oli vaarantunut.

Ylietsivä ei ollut ilmoittanut sivutoimestaan suojelupoliisille, vaikka käräjäoikeuden mukaan hänen olisi pitänyt virkamieslain perusteella tehdä niin. Oikeuden mukaan sivutoimea ei todennäköisesti olisi myönnetty tai sen pitäminen olisi kielletty.

Vastauksessaan oikeudelle ylietsivä kiisti syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Syyttäjän mukaan ylietsivä oli esteellinen myös osallistuessaan virkatehtävissään Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevien Fennovoiman toimitilojen auditointiin vuosina 2015–2016. Ruoholahden tilojen auditoinnin osalta syyteoikeus oli kuitenkin vanhentunut, joten oikeus hylkäsi syytteen tältä osin.

Vanha Mauser toi tuomion ampuma-aserikoksesta

Ylietsivä sai samalla tuomion myös ampuma-aserikoksesta. Tuomion toi miehen hallussa ollut Mauser-merkkinen käsiase. Syyttäjän mukaan mies sai rekisteröimättömän aseen sukulaiseltaan ja piti sen jälkeen asetta hallussaan muun muassa kotonaan ja työpaikalla.

Ylietsivä kiisti myös syytteen ampuma-aserikoksesta. Hänen mukaansa Mauser ei ollut toimintakuntoinen.

Käräjäoikeuden mukaan asetta ei kuitenkaan ollut deaktivoitu eli tehty toimintakyvyttömäksi. Oikeus katsoi ylietsivän syyllistyneen ampuma-aserikokseen.

Käräjäoikeus antoi ylietsivälle rangaistukseksi 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 1 240 euroa.

Ylietsivä on ollut pidätettynä virastaan tapauksen tutkinnan alusta lähtien. Suojelupoliisin mukaan lopullinen virkamiesoikeudellinen arvio tehdään vasta sen jälkeen, kun asiasta on lainvoimainen tuomio.