Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Supo: Edus­kun­taan viime vuonna koh­dis­te­tun ky­ber­hyök­käyk­sen taustat viit­taa­vat Kiinaan – teon mo­tii­vi­na voinut olla "hank­kia tietoa vieraan valtion hyö­dyk­si tai va­hin­goit­taa Suomea"

Helsinki
Eduskunta tiedotti kyberhyökkäyksestä joulukuussa. Kuvituskuva.
Eduskunta tiedotti kyberhyökkäyksestä joulukuussa. Kuvituskuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Suojelupoliisin tiedustelutietojen mukaan eduskunnan kybervakoiluoperaatiossa oli kyse niin kutsutusta APT31-operaatiosta. Se on liitetty Kiinan valtiolliseen kybertoimintaan. Toisin kuin STT aiemmin kertoi, Supo ei sanonut, että kyberhyökkäys olisi tullut Kiinasta.

Kyse on tapauksesta, josta eduskunta tiedotti joulukuun lopussa.

Eduskunta on sittemmin vahvistanut tietoturvaansa saatuaan suojelupoliisilta ohjeita.

Suojelupoliisin tiedustelutietojen mukaan valtiollisesta kyberhyökkäyksessä oli kyse niin kutsutusta APT31-operaatiosta. APT31 on kybervakoiluryhmä, joka yhdistetään useiden eri verkkosivujen mukaan Kiinan valtioon.

Eduskunnan oman teknisen selvityksen mukaan tunkeutuja pääsi sisälle järjestelmään, minkä perusteella suojelupoliisi arvioi törkeän rikoksen määritelmän täyttyneen. Suojelupoliisi antoi tiedon tapauksesta keskusrikospoliisille.

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa epäiltynä törkeänä tietomurtona, törkeänä vakoiluna ja törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena.

– Esitutkinnassa selvitetään kytköksiä APT31-toimijaan. Tarkempia yksityiskohtia esitutkinnassa selvinneiden seikkojen sisällöstä emme kuitenkaan voi kertoa, sillä poliisin tutkinta asiassa jatkuu edelleen. Esitutkinnassa selvitetään muun muassa teon motiivia. Yhtenä vaihtoehtona on yhä se, että tietomurron avulla on ollut tarkoitus hankkia tietoa vieraan valtion hyödyksi tai vahingoittaa Suomea, keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Muurman kommentoi.

Keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi ovat tehneet tutkimuksessa viranomaisyhteistyötä kansainvälisesti.

– Rikoksen kohteena olleille henkilöille tilanne on ikävä ja kohteena olleen instituution luonteen vuoksi kyseinen tapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen. Maailmalla vastaavia tekoja tulee kuitenkin ilmi aina silloin tällöin, joten tästä näkökulmasta tarkasteltuna tapaus ei ole ainutlaatuinen.

Kyse on tapauksesta, josta eduskunta tiedotti joulukuun lopussa.

Suojelupoliisi kertoo toimittaneensa asiasta tietoa myös Kyberturvallisuuskeskukselle, jotta se pystyi tehostamaan omaa havainnointiaan.

Supon mukaan pandemiavuosi oli myös poikkeuksellisen intensiivisten kybervakoiluoperaatioiden vuosi sekä Suomessa että Euroopassa.


Juttua korjattu kello 15.25: Kyberhyökkäyksen taustat viittaavat Kiinaan, mutta Supo ei ole sanonut, että hyökkäys olisi tullut Kiinasta.