Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Suo­si­tuk­set muut­tui­vat Poh­jois-Poh­jan­maal­la: Kas­vo­mas­ki käyt­töön myös ro­ko­te­tuil­le, kun lii­ku­taan si­sä­ti­las­sa tun­gok­ses­sa – ­laa­jaa etä­työ­suo­si­tus­ta ei ole tois­tai­sek­si annettu

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä pohti tiistaina alueen koronaepidemiatilannetta.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä pohti tiistaina alueen koronaepidemiatilannetta.

Ryhmä totesi Pohjois-Pohjanmaan täyttävän edelleen leviämisalueen kriteerit, sillä rokotuskattavuus on alueella muuta maata alhaisemmalla tasolla ja koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa on kasvanut. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa.

Joulunaika ja muut loppuvuoden juhlat lisäävät kävijämääriä esimerkiksi kauppakeskuksissa ja muissa yleisissä sisätiloissa. Koordinaatioryhmä suosittelee nyt kasvomaskin käyttöä aina myös rokotetuille henkilöille, kun liikutaan sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Rokottamattomille henkilöille maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Koordinaatioryhmä muistuttaa, että täyden rokotesuojan ehtii vielä hyvin hankkia joulun ja vuodenvaihteen juhlien turvaksi.

Myös Oulun kaupunki antoi keskiviikkona oman maskisuosituksensa. Oulussa suositellaan maskin käyttöä yleisissä tiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske kouluja tai työpaikkoja, elleivät ne ole julkisia tiloja.

Oulun kaupungin johtoryhmä kiittää tiedotteessaan oululaisia rokotuskattavuuden edistymisestä viime viikolla.

– Johtoryhmä kannustaa jatkamaan samalla tavalla ja kehottaa kaupunkilaisia huolehtimaan rokotesuojastaan talven varalle, tiedotteessa todetaan.

Rajoitusten odotetaan hillitsevän tartuntoja

Yleisötilaisuuksien osallistujamäärää rajataan Pohjois-Pohjanmaalla aluehallintoviraston päätöksellä perjantaista alkaen. Ravintolarajoitusten ja osallistujarajoitusten vaihtoehtona on koronapassin käyttö.

Alueella jo aikaisemmin käyttöön otettujen ravintolarajoitusten ja perjantaina voimaan astuvien kokoontumisrajoitusten odotetaan hillitsevän tartuntojen kasvua ja sen myötä myös sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrää.

Avin päätöksellä yli viidenkymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kielletään Pohjois-Pohjanmaalla 26. marraskuuta–25. joulukuuta välisenä aikana. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia voidaan järjestää, jos osallistujilta edellytetään koronapassia.

Ei laajaa etätyösuositusta toistaiseksi

Osassa Suomea on annettu koronatilanteen vuoksi laaja etätyösuositus. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa on linjattu laajasta etätyösuosituksesta.

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kertoo, ettei Pohjois-Pohjanmaalla ei toistaiseksi ole laajaa etätyösuositusta. Tilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti.

Tällä hetkellä etätyösuositus on muotoiltu niin, että työpaikoilla suositellaan edistettävän järjestelyjä, jotka vähentävät lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Etätyön tekeminen työtehtävien niin salliessa sisältyy näihin järjestelyihin.

Nevalan mukaan Pohjois-Pohjanmaalle aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset ovat tällä hetkellä alueen suurin rajoitustoimenpide. Nevala korostaa myös maskin käytön tärkeyttä sellaisissa sisätiloissa, joissa on paljon muita ihmisiä.

Onko uusi maskisuositus paikallaan?

Kysyimme ihmisiltä, mitä mieltä he ovat Pohjois-Pohjanmaan uudesta maskisuosituksesta. Kunkin henkilön vastaukset löytyvät kuvateksteistä.

”Minulla ei oikeastaan ole asiasta mielipidettä. Tulee käytetty maskia vanhasta tottumuksesta. Välillä en ole maskia kyllä käyttänyt, nyt se jäi autoon. Rokotukset olen ottanut molemmat.” – Mirja Korkala, ostoskärryissä myös Kaarlo-poika. ”Ihan hyvä homma. Viime aikoina en ole itse käyttänyt, mutta huolestuttavasti näyttää siltä, että siihen pitää palata. Harmi, että pieni piiri vastustaa rokotuksia ja maskin käyttöä. Olen ottanut rokotukset.” – Erkki Salonkari ”Kurjahan maskia on käyttää koko päivä kun tekee asiakaspalvelutyötä. Mutta jos koronatilannetta yhtään helpottaa, käyttö on perusteltua. Rokotukset minulla on.” – Päivi Ilottu ”Maskisuositus on ihan oikein. Olen käyttänyt maskia kaiken aikaa. Vastustus on tietysti jokaisen oma asia mutta olen sitä mieltä, että maskia pitäisi käyttää. Rokotteet olen ottanut ja suosittelen muillekin. Kolmannen otan tammikuussa.” – Paavo Riipinen
”Minulla ei oikeastaan ole asiasta mielipidettä. Tulee käytetty maskia vanhasta tottumuksesta. Välillä en ole maskia kyllä käyttänyt, nyt se jäi autoon. Rokotukset olen ottanut molemmat.” – Mirja Korkala, ostoskärryissä myös Kaarlo-poika.
”Minulla ei oikeastaan ole asiasta mielipidettä. Tulee käytetty maskia vanhasta tottumuksesta. Välillä en ole maskia kyllä käyttänyt, nyt se jäi autoon. Rokotukset olen ottanut molemmat.” – Mirja Korkala, ostoskärryissä myös Kaarlo-poika.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Juttua muokattu kello 10.58: Lisätty tieto Oulun kaupungin maskisuosituksesta.

Juttua muokattu kello 11.03: Lisätty Terhi Nevalan kommentit etätyösuosituksesta.

Juttua muokattu kello 12.51: Lisätty gallup.