Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suomi ke­hot­taa kan­sa­lai­siaan pois­tu­maan vä­lit­tö­mäs­ti Uk­rai­nas­ta – Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­rin mukaan Venäjän hyök­käys Uk­rai­naan voi alkaa "mil­loin ta­han­sa"

Yhdysvallat lähettää lisää sotilaita Puolaan.

Lontoo/Berliini
Useat maat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta. Kuva Pyhän Mikhailin katedraalin läheisyydestä Kiovasta, Ukrainan pääkaupungista.
Useat maat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta. Kuva Pyhän Mikhailin katedraalin läheisyydestä Kiovasta, Ukrainan pääkaupungista.
Kuva: ZURAB KURTSIKIDZE

Suomen ulkoministeriö kehottaa tuoreessa perjantaille päivätyssä matkustustiedotteessaan suomalaisia poistumaan välittömästi Ukrainasta.

– Poistu välittömästi maasta olemassa olevilla kaupallisilla yhteyksillä edelleen kiristyneen ja arvaamattoman turvallisuustilanteen vuoksi, matkustustiedotteessa todetaan.

Ulkoministeriö kehottaa maassa olevia seuraamaan Kiovan edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia sekä tekemään matkustusilmoituksen. Ulkoministeriön mukaan tilanne on arvaamaton ja se voi muuttua nopeasti.

Monet maat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan

Britannian ulkoministeriö kehotti perjantaina Britannian kansalaisia lähtemään Ukrainasta. Lisäksi neuvottiin välttämään matkustamista Ukrainaan.

Aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeriö kehotti Ukrainassa olevia yhdysvaltalaisia poistumaan maasta välittömästi. Torstaina päivitetyn matkustustiedotteen sävy on jossain määrin aiempia tiukempi. Vielä päivää aiemmin Ukrainassa olevia yhdysvaltalaisia kehotettiin harkitsemaan poistumista maasta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti niin ikään torstaina yhdysvaltalaisia poistumaan Ukrainasta.

Perjantaina Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä Puolaan lisää sotilaita. Puolaan lähtee 3 000 amerikkalaissotilasta. Nämä laskuvarjosotilaat ovat olleet Bidenin pyynnöstä lähtövalmiina tammikuun loppupuolelta asti.

Sotilaiden odotetaan lähtevän matkalle Pohjois-Carolinassa sijaitsevasta tukikohdasta lähipäivinä, ja heidän odotetaan saapuvan Puolaan ensi viikon alkupuolella.

Von der Leyen: Pakotteet tähdätään finanssi- ja energiasektoreille

Länsimaiden johtajat keskustelivat perjantaina puhelimitse ja vakuuttivat vastaavansa "nopeilla ja voimakkailla" pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Maiden johtajat myös vahvistivat tukensa Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle, sanottiin Ranskan presidentin kanslian tiedotteessa.

Keskusteluun osallistuivat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Britannian pääministeri Boris Johnson ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

– Kaikki diplomaattiset pyrkimykset tähtäävät siihen, että Moskovaa suostutellaan liennytykseen. Pyrkimyksenä on estää sota Euroopassa, Scholzin tiedottaja tviittasi.

Johnson oli puhelun aikana sanonut "pelkäävänsä Euroopan turvallisuuden puolesta".

Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, pakotteet kohdennetaan finanssi- ja energiasektoreille, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Perjantaina sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että on olemassa "todellinen riski uuteen aseelliseen konfliktiin Euroopassa". Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan sanoi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa alkaa "milloin tahansa".

Venäjä on kiistänyt aikovansa hyökätä Ukrainaan.

Macron keskustelee Putinin kanssa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa lauantaina, kertoi Ranskan presidentin kanslia perjantaina.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saattaa keskustella puhelimitse Putinin kanssa, kertoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa Sullivanin mukaan alkaa millä hetkellä hyvänsä, jopa ennen kuin talviolympialaiset päättyvät.

Sullivanin mukaan uusia venäläisjoukkoja on saapunut Ukrainan rajalle.

Juttua muokattu kello 23.45: Lisätty tieto siitä, että myös Suomi kehottaa kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta välittömästi.