Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Suo­mes­sa vie­rai­le­va Ze­lens­kyi ja Nii­nis­tö kät­te­li­vät Hel­sin­gis­sä – yleisö hurrasi Uk­rai­nan pre­si­den­til­le

Zelenskyi on matkustanut vain muutaman kerran ulkomaille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Helsinki
Volodymyr Zelenskyi ja Sauli Niinistö pitävät tiedotustilaisuutta Helsingissä.
Volodymyr Zelenskyi ja Sauli Niinistö pitävät tiedotustilaisuutta Helsingissä.
Kuva: Matti Posio

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vastaan Presidentinlinnan edustalla Helsingissä.

Kauppatorin lähistölle saapunut yleisö hurrasi, kun presidentti Zelenskyi poistui autostaan kättelemään presidentti Niinistöä. Yleisö hurrasi myös, kun Zelenskyi ja Niinistö kävelivät hetkeksi Pohjoisesplanadin puolelle. Turvatoimet alueella ovat tiukat.

Tervetuliaisseremoniassa Kaartin soittokunta soitti Ukrainan kansallislaulun, Maamme-laulun ja Porilaisten marssin.

Yleisöä on kerääntynyt muun muassa Katajanokalle Stora Enson entisen pääkonttorin edustalle sekä Esplanadin puistoon.

Presidentin kanslia kertoi aiemmin keskiviikkona tiedotteessaan Zelenskyin vierailusta Suomeen. Hän tapaa Niinistön sekä Helsingissä vierailulla olevia Pohjoismaiden pääministereitä. Zelenskyin lentokone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle puolilta päivin.

Pohjoismaisten pääministerien vierailusta kerrottiin etukäteen julkisuuteen, mutta Zelenskyin vierailusta ei.

Zelenskyi ja Niinistö keskustelevat muun muassa Ukrainan puolustustaistelusta ja Suomen tuesta Ukrainalle, Suomen ja Ukrainan suhteista sekä maailman geopoliittisesta tilanteesta. Vierailun työlounaalle osallistuvat myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Zelenskyi tapaa myös eduskunnan puhemiehen, hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.).

Iltapäivällä Niinistö isännöi Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen, johon osallistuvat myös Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir. Kokouksen keskustelut käsittelevät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Pohjoismaiden tukea Ukrainalle, Ukrainan EU- ja Nato-suhteiden kehitystä sekä Ukrainan aloitetta oikeudenmukaiseksi rauhaksi. Pääministereillä on myös omat kahdenväliset tapaamisensa Zelenskyin kanssa.

Zelenskyin ensimmäinen vierailu Suomeen

Zelenskyi on matkustanut vain muutaman kerran ulkomaille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Ensimmäisen vierailunsa ulkomailla sodan alkamisen jälkeen Zelenskyi teki joulukuussa, jolloin hän matkusti Yhdysvaltoihin ja tapasi maan presidentin Joe Bidenin. Zelenskyi vieraili paluumatkalla myös Puolassa ja tapasi maan presidentin Andrzej Dudan.

Helmikuussa Zelenskyi vieraili puolestaan ensin Britanniassa tavaten maan pääministerin Rishi Sunakin ja jatkoi sieltä matkaansa Ranskaan tapaamaan Ranskan presidentti Emmanuel Macronia ja Saksan liittokansleria Olaf Scholzia. Tämän jälkeen Zelenskyi matkusti vielä Brysseliin EU-parlamentin ja EU-huippukokouksen vieraaksi.

Viime kuun alkupuolella Zelenskyi teki valtiovierailun Puolaan.

Lisäksi Zelenskyi on sodan alkamisen jälkeen pitänyt useita kertoja puheita muun muassa kansainvälisissä kokouksissa etäyhteyksin.

Yllätysvierailuja Ukrainaan

Niinistö ja Zelenskyi ovat tavanneet toisensa viimeksi tammikuussa, jolloin Niinistö vieraili puolestaan Ukrainassa. Vierailusta ei kerrottu ennalta, kuten ei yleensäkään merkittävien henkilöiden käynneistä maassa.

Esimerkiksi Biden teki helmikuussa yllätysvierailun Ukrainaan ja tapasi Zelenskyin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta viiteentoista vuoteen, kun Yhdysvaltain istuva presidentti vieraili Ukrainassa.

Reilu viikko sitten Ukrainassa nähtiin puolestaan sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Poliisi neuvoo välttämään autoilua Helsingin keskustassa

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään autoilua Helsingin keskustassa tänään Zelenskyin vierailun ja Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen aikana.

Helsingin poliisin mukaan liikenteen poikkeusjärjestelyt painottuvat Kauppatorin lähistölle ja poikkeuksia voi olla iltaan asti. Myös useat autosaattueet voivat aiheuttaa tilapäisiä katkoksia kaupungin keskustassa. Poliisi neuvoo varaamaan myös matkantekoon aikaa.