Mainos

Suomen kieli antaa avaimet työ­elä­mään – OSAO Edu Oy kou­lut­taa fi­lip­pii­ni­läi­siä so­siaa­li- ja ter­veys­alan am­mat­ti­lai­sia

OSAOn Kontinkankaan yksikössä alkoi elokuussa filippiiniläisten sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tilauskoulutus. Opiskelijoiden tavoitteena on oppia suomen kieltä ja saada kokemusta suomalaisesta työelämästä. Ulkomaalaisten osaajien tilauskoulutukset tulevat lisääntymään tulevina vuosina.

Teksti: Laura Lääveri-Uimonen Kuvat: Jouni Ylisuutari

OSAOn opettaja Sirpa Tahvanainen opastaa filippiiniläisiä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suomen kielen sanaston kanssa luokkahuoneessa Kontinkankaalla. Opiskelijoiden motivaatio oppia suomen kieli ja työllistyä Suomeen on kova.
OSAOn opettaja Sirpa Tahvanainen opastaa filippiiniläisiä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suomen kielen sanaston kanssa luokkahuoneessa Kontinkankaalla. Opiskelijoiden motivaatio oppia suomen kieli ja työllistyä Suomeen on kova.

OSAOn Kontinkankaan yksikön sosiaali- ja terveysalan luokkahuoneessa käy iloinen puheensorina, kun Filippiineiltä Ouluun saapuneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset harjoittelevat palvelutalon arkisia tilanteita ja sanastoa suomen kielellä. Opettaja Sirpa Tahvanainen kiertelee harjoittelupisteiden välillä ja opastaa opiskelijoita oikeiden sanojen löytymisessä.

Ryhmän opiskelijoilla on sairaanhoitajan, fysioterapeutin tai henkilökohtaisen avustajan tutkinto Filippiineiltä. Kolme kuukautta kestävän tilauskoulutuksen pääpaino on ollut suomen kielen opiskelussa ja käytännön ammattisanaston oppimisessa. Tämän lisäksi ryhmä on opiskellut ammattitutkinto-opintoja, jotka ovat valmistaneet opiskelijoita viikon kestävään työhön tutustumisjaksoon.

Opiskelijat aloittivat suomen kielen opinnot verkko-opintoina jo Filippiineillä. Oulussa opiskelijat ovat paneutuneet syvemmälle suomen kielen saloihin ja sosiaali- ja terveysalan sanastoon. Opintoihin on kuulunut myös yhteiskunta- ja työelämätietoa.

“Ryhmä on älyttömän aktiivinen ja motivoitunut. Poissaoloja on nolla. Kaikki ovat mielettömällä intensiteetillä mukana,” kertoo koulutuspäällikkö Tanja Tammimies OSAOsta.

Suomen kielen opiskelu on mielenkiintoista mutta haastavaa, tuumaavat OSAOssa opiskelevat Sheela Mae Pelayo ja Elmer Reyes.
Suomen kielen opiskelu on mielenkiintoista mutta haastavaa, tuumaavat OSAOssa opiskelevat Sheela Mae Pelayo ja Elmer Reyes.

Työpaikka motivoi kielen opiskeluun

Suomen kielen opiskelussa motivoi eniten työpaikan löytäminen, sanovat tilauskoulutuksessa opiskelevat Sheela Mae Pelayo ja Elmer Reyes. Sekä Pelayolla että Reyesillä on sairaanhoitajan koulutus Filippiineiltä. Peyalo sanoo, että Suomessa työskentelyssä häntä kiinnostaa erityisesti työ- ja vapaa-ajan tasapaino.

“Minun ja puolisoni työt Filippiineillä ovat sellaisia, että voimme viettää perheenä yhdessä aikaa todella harvoin. Toiveinamme on työskennellä maassa, jossa on parempi työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen mahdollisuus. Tämä toi minut Suomeen.”

Reyes sanoo, että suomen kielen opiskelu on sujunut hyvin, vaikka kieli aiheuttaakin välillä päänvaivaa.

“Suomi on mielenkiintoinen, mutta vaikea kieli. Opin lisää joka päivä.”

Tilauskoulutus työvoimapulan ratkaisuna

Tutkintovienti tulee yleistymään Suomessa ja OSAOssa tulevina vuosina, sanoo OSAO Edu Oy:n toimitusjohtaja ja OSAOn Kaukovainion palvelut -yksikön yksikönjohtaja Antti Rovamo. Erityisesti filippiiniläisten sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kaltaiset tilauskoulutukset tulevat lisääntymään.

“Suomessa on käsillä työvoimapula ja se näkyy monilla aloilla jo vahvasti. Tilauskoulutus on yksi tapa saada osaavia työntekijöitä Suomeen.”

OSAOon oli tulossa juuri ennen pandemian alkua opiskelijaryhmiä Kiinasta ja Arabiemiraateista, mutta korona pysäytti toiminnan sijoilleen. Nyt toiminta on kuitenkin lähtenyt uudestaan liikkeelle, Antti Rovamo sanoo.

“Meillä on tulossa ensi vuonna tilauskoulutuksia muun muassa liiketoiminnan ja ravintola- ja catering-alan saralla. Kävin juuri työmatkalla Kiinaan Hangzhoun kaupungissa kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemen kanssa, jossa allekirjoitimme useita yhteistyösopimuksia. Kehitys on siis OSAOn näkökulmasta positiivista.”

Osaajat valmiina työllistymään

Filippiiniläiset opiskelijat ovat tulleet Suomeen OSAOn kumppaniyritys Edunation Oy:n kautta, joka auttaa opiskelijoita työpaikkojen löytämisessä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat työllistyisivät Suomeen, Antti Rovamo sanoo.

“Suomessa työvoimapula näkyy tällä hetkellä erityisesti sosiaali- ja terveysalalla sekä ravintola- ja catering-alalla. Näiltä aloilta hävisi koronapandemian aikana valtavasti työntekijöitä, jotka eivät enää palaa samoihin töihin. Alojen vetovoimassa on tällä hetkellä parantamista, ja oppilaitoksilla on haasteita saada opiskelupaikat täytettyä. Ammatillisen koulutuksen tutkintovienti on yksi vastaus tähän haasteeseen.”

Filippiiniläiset opiskelijat ovat valmiita siirtymään oppisopimuksella suomalaiseen työelämään. Kuvassa Ama Lyn Grace (vasemmalla) ja Agustina Cabrito (oikealla).
Filippiiniläiset opiskelijat ovat valmiita siirtymään oppisopimuksella suomalaiseen työelämään. Kuvassa Ama Lyn Grace (vasemmalla) ja Agustina Cabrito (oikealla).

Kohti suomalaista työelämää

Filippiiniläisten sote-alan osaajien koulutus päättyi marraskuun alussa, ja opiskelijat etsivät itselleen nyt oppisopimustyöpaikkaa Suomesta. Tavoitteena on kielitaidon kartuttaminen opintojen lomassa sekä tietenkin vakituisen työpaikan löytäminen Suomesta.

Koulutuspäällikkö Tanja Tammimies sanoo, että osa opiskelijoista on jo löytänyt oppisopimuspaikkoja eri puolilta Suomea.

“Opiskelijat ovat löytäneet oppisopimuspaikkoja Oulun alueen lisäksi Lapista sekä Itä- ja Etelä-Suomesta. Osa opiskelijoista ei ole päässyt heti kiinni sosiaali- ja terveysalan paikkoihin, vaan on työllistynyt muille aloille – he voivat jatkaa sosiaali- ja terveysalan työpaikan etsimistä rauhassa töiden ohessa. Osa opiskelijoista taas etsii edelleen oppisopimuspaikkaa ja he ovat valmiina työelämään”, Tammimies vinkkaa.

Tiesithän, että OSAO Ovi palvelee myös työelämää? Tarjoamme neuvontaa ja ohjausta työnantajille, yrityksille ja yrittäjille. Ota rohkeasti yhteyttä!