Koronasuositukset: Etä­työ­suo­si­tus palaa Ouluun, mas­ki­suo­si­tus koskee myös kouluja

Opiskelijat: Yli­opis­ton ja am­mat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­jat juh­li­vat yhdessä syys­kuus­sa Kuu­si­saa­res­sa

Suo­ma­lais­ten kuti jäi piip­puun Rukan sprint­ti­hiih­dois­sa

Joni Mäki (kuvassa) ja Ristomatti Hakola ylsivät miesten sprintissä välieriin.
Joni Mäki (kuvassa) ja Ristomatti Hakola ylsivät miesten sprintissä välieriin.
Kuva: Mikko Halvari

Suomalaisten sprinttihiihtäjien ilmeet Rukan maailmancupin avauspäivänä eivät olleet kaikkein iloisimmat. Kovassa vauhdissa aika-ajossa ja alkuerässä ollut Joni Mäki hyytyi välierässään viimeiseksi. Ristomatti Hakola oli päivän toinen välieriin yltänyt sinivalkoinen.

– Välierä oli tavoitteena, mutta karsinta ja alkuerä antoivat odottaa enemmän, Mäki harmitteli.

Mäen välierä oli äärimmäisen kovatasoinen, sillä suomalaisen lisäksi viivalla olivat muun muassa Johannes Hösflot Kläbo, Erik Valnes ja Aleksandr Bolshunov. Mäki otti tietoisen riskin erää valitessaan.

– Lähdin hakemaan isoa kalaa.

Suomen hiihdon kiintotähti Iivo Niskanen on psyykannut Mäkeä pitkin viikkoa, että vaasalainen voittaa Rukalla kaikki matkat, koska tämä on ollut Suomen cupissa voittamaton.

– Ne veikkailut voi jättää omaan arvoonsa. Eiköhän sen jokainen näe paljaalla silmälläkin, että Iivo on kunnossa, jos se rykii sprintissäkin tuota vauhtia, Mäki tokaisi.

Niskanen oli karsinnan yhdeksäs, mutta putosi ensimmäisessä erävaiheessa.

– Ei kertakaikkiaan oma tekeminen riitä. Ongelmani sprintissä on absoluuttinen nopeus, jota en pysty tuottamaan. Valitettavasti 1 100 harjoitustunnilla ei saa sitä ominaisuutta, Niskanen tuhisi.

Kaksinkertainen olympiavoittaja jätti viime viikonlopun Taivalkosken Suomen cupin kisat väliin selkävaivan takia. Selkä ei kuitenkaan haitannut menoa perjantaina.

– Viimeinen ylämäki meni töpöttelyksi. Enemmän siinä hitsasi päätä ja reittä kuin selkää.

Ruotsin sprintterinaiset Maja Dahlqvist, Linn Svahn ja Jonna Sundling nappasivat Rukalla kolmoisvoiton.
Ruotsin sprintterinaiset Maja Dahlqvist, Linn Svahn ja Jonna Sundling nappasivat Rukalla kolmoisvoiton.
Kuva: Mikko Halvari

Naisten kilpailussa ainoat erävaiheeseen selvinneet suomalaiset olivat Katri Lylynperä ja Kerttu Niskanen. Kumpikaan ei yltänyt välierävaiheeseen, mutta ei myöskään ollut tuhottoman pettynyt suoritukseensa.

– Positiivista on se, että pääsin eriin ja hiihto tuntui terävältä. Se tarkoittaa hyvää normaalimatkoille, Niskanen sanoi.

Naisten kilpailun voitti Ruotsin Linn Svahn. Länsinaapurin edustajat nappasivat kilpailussa kolmoisvoiton. Miesten nopein oli Norjan Erik Valnes, joka kukisti loppukirissä viime vuosina sprinttejä hallinneen Johannes Hösflot Kläbon.