Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suo­ma­lai­set kokevat itsensä ja muiden ko­ro­nal­ta suo­jaa­mi­sen edel­leen tär­keä­nä

Kyselytutkimus kertoo, että suurin osa suomalaisista kokee suojautumiskeinot tärkeiksi itsensä ja muiden kannalta rokotteiden jälkeenkin. Arkistokuva.
Kyselytutkimus kertoo, että suurin osa suomalaisista kokee suojautumiskeinot tärkeiksi itsensä ja muiden kannalta rokotteiden jälkeenkin. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomalaiset kokevat omaehtoiset suojautumistoimenpiteet, kuten maskin käytön ja kontaktien rajoittamisen edelleen tärkeäksi kahden koronarokotteen jälkeenkin. Asia selviää valtioneuvoston kanslian KETTU-työryhmän (Käyttäytymistieteellinen ennakointi ja tieto tulevaisuuden hallinnossa) on julkaisemasta Kansalaispulssi-kyselyn tuloksiin pohjautuvasta muistiosta.

Käsitys tehokkaista suojautumistoimenpiteistä ja koronan leviämisestä on yleisesti muodostunut pandemian alkuvaiheilta. Alussa uutisoidut suojautumiskeinot, kuten hyvä käsihygienia ja maskin käyttö ovat jääneet mieleen ja muotoutuneet usealle kyselyyn vastanneelle uusiksi rutiineiksi.

Myöhemmin pandemian aikana uutisoidut tiedot koronaviruksen leviämismekanismeista eivät puolestaan ole tavoittaneet suurinta osaa vastaajista. Pandemian alkupuolella uutisointia seurattiin eniten.

Kontaktien välttämistä motivoi huoli läheisten hyvinvoinnista, vaikka pitkään jatkunut lähikontaktien välttäminen lisääkin vastaajien koronaväsymystä.

– Vastaajat kokevat eristäytymisen raskaaksi, ja se voi pidemmän päälle heikentää hyvinvointia. Läheisimpien ihmisten terveysturvallinen tapaaminen voi tukea mielenterveyttä, ja samalla voi karsia kaukaisempia kontakteja, sanoo erityisasiantuntija Maarit Lassander valtioneuvoston tiedotteessa.