Kolumni: Monta kotia, monta oikeaa ko­ti­paik­ka­kun­taa

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Suo­ma­lai­set kan­san­muu­si­kot jul­kai­si­vat Co­ro­na­tion polskan – vi­deol­la tanssii iso joukko Oulusta val­mis­tu­nei­ta tanssin am­mat­ti­lai­sia

Kansanmusiikin ammattilaiset haluavat kappaleellaan tuoda iloa ja aurinkoa alkavaan kesään: "Onhan meillä nauru, rakkaus ja laulu. Eikä niiden kulkua voi estää."

Koronakevättä käsitteleviä uusia musiikkikappaleita ovat julkaisseet popparit, räppärit ja salsamuusikot. Esimerkiksi kuubalainen laulaja Ariel de Cuba sävelsi salsaa ja reggaetonia yhdistävän menevän laulun Quedate en casa, Pysy kotona.

Nyt myös suomalaiset kansanmusiikin ammattilaiset ovat julkaisseet kappaleen ja yhteisvideon Coronation polska. Musiikin on säveltänyt Joensuusta lähtöisin oleva nuori kitarataiteilija ja kansanmuusikko J-P Piirainen. Sanoitus on Paula Raitasen, Eeva-Lotta Paavolan ja Juulia Salosen.

– Vaikka nyt emme pääse Kaustisen rinteeseen tai Kihaukseen viettämään festivaalikesää, haluamme muistuttaa, etteivät yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen riemu ole kadonneet maailmasta, tekijät toteavat.

– Ennen kaikkea haluamme tuoda kappaleella iloa ja aurinkoa alkavaan kesään.

Polskassa lauletaankin: "Ikävöivät armaat, viikot pitkät harmaat, tuskin tämä ikuisesti kestää. Onhan meillä nauru, rakkaus ja laulu. Eikä niiden kulkua voi estää."

Coronation polska -videolla tanssii useita Oulun konservatoriosta ja Oulun ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi valmistuneita ammattilaisia: Hanna Poikela, Eetu Laitinen, Lotta Terävä, Anita Valkama, Riina Hosio, Siina Ounaslehto, Jutta Wrangen, Salla Korja-Paloniemi ja Mira Kolanen.

Biisiä on tanssittu, soitettu ja laulettu Lapin tunturissa, Pohjanmaan lakeuksilla, keskellä Pohjois-Karjalan erämaata ja pääkaupunkiseudun kellaristudioissa.