Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Stora Enson muu­tos­neu­vot­te­lut päät­tyi­vät, lo­mau­tuk­siin voidaan ryhtyä tar­vit­taes­sa – Oulun teh­taal­la niitä ei tällä het­kel­lä ole tulossa

Helsinki
Stora Enson muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen piirissä oli myös Oulun tehdas.
Stora Enson muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen piirissä oli myös Oulun tehdas.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Neuvotteluissa sovittiin, että tilapäisiin lomautuksiin voidaan ryhtyä tarvittaessa. Mahdollisten lomautusten kesto olisi enintään 90 päivää, ja ne voivat tapahtua useissa erissä. Lomautuksia voitaisiin tehdä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tammikuussa alkaneiden muutosneuvotteluiden piirissä oli noin 1 300 työntekijää Oulun, Heinolan, Varkauden ja Inkeroisten kartonkitehtailla sekä Anjalan paperitehtaalla.

Stora Enson viestintäjohtajan Satu Härkösen mukaan riippuu tilanteesta ja tehtaasta, kuinka monelle työntekijälle voi osua kohdalle lomautus.

– Ensisijaisesti lähdetään siitä, että käytetään lomia ja koulutuspäiviä, jos sellaiseen on tarvetta.

Härkösen mukaan mahdollisten lomautusten tarpeeseen vaikuttavat muun muassa kustannustilanne ja kysyntä markkinoilla. Muutosneuvottelujen alkaessa kerrottiin, että neuvotteluilla valmistaudutaan vastaamaan markkinan epävarmuudesta johtuvaan kysynnän vaihteluun.

Stora Enson Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoi torstaina Ylelle, että työnantaja totesi viimeisessä neuvottelussa, ettei Oulun tehtaalla ole tällä hetkellä tarvetta lomautuksille. Kaikkosen mukaan työnantaja kuitenkin varautuu siihen, että tilanteen heikentyessä lomautuksiin voidaan ryhtyä.

Anjalan tehtaan myyntiprosessi lopetettiin

Stora Enso teki viime vuonna kokonaisuutena vahvan tuloksen, mutta viimeisellä vuosineljänneksellä suoritus jäi selvästi vaisummaksi. Tiistaina julkaistun osavuosikatsauksen mukaan Stora Enson operatiivinen liikevoitto laski loka-joulukuussa noin 17 prosenttia verrattuna vuoden 2021 viimeiseen neljännekseen. Pakkausmateriaalidivisioonassa tulospudotus oli peräti 77 prosenttia.

– Divisioonan kannattavuus heikkeni johtuen pienentyneistä katteista, kun muuttuvat kustannukset nousivat ja volyymit pienenivät, toimitusjohtaja Annica Bresky sanoi osavuosikatsauksessa.

Stora Enso ennakoi aaltopahvin pintakartongin kysynnän pysyvän heikkona. Sen sijaan kuluttajapakkauskartongin kysynnän uskotaan pysyvän vakaana.

Tammikuun lopulla Stora Enso kertoi lopettaneensa Anjalan paperitehtaan myyntiprosessin. Stora Enso sanoi todenneensa eri vaihtoehtoja tutkittuaan, että Anjalan tehtaan pitäminen yhtiöllä on myyntiä kannattavampaa.

Yhtiön mukaan paperintuotanto Anjalan tehtaalla jatkuu. Stora Enson mukaan Anjalan tehdas hyötyy integroidusta toiminnasta lähellä sijaitsevan Inkeroisten kartonkitehtaan kanssa, muun muassa raaka-aineiden ja energian hankinnan kautta.

Anjalan tehdas liitettiin osaksi pakkausmateriaalidivisioonaa vuodenvaihteessa, kun Stora Enso lakkautti paperidivisioonansa.

Metsäyhtiö Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonaa koskevat muutosneuvottelut on saatu päätökseen tällä viikolla, yhtiöstä kerrotaan STT:lle.

Neuvotteluissa sovittiin, että tilapäisiin lomautuksiin voidaan ryhtyä tarvittaessa. Mahdollisten lomautusten kesto olisi enintään 90 päivää, ja ne voivat tapahtua useissa erissä.

Tammikuussa alkaneiden muutosneuvotteluiden piirissä oli noin 1 300 työntekijää Oulun, Heinolan, Varkauden ja Inkeroisten kartonkitehtailla sekä Anjalan paperitehtaalla.