Esiselvitys: Po­lii­sin mukaan Oulun kau­pun­gin­joh­toa ei epäillä vir­ka­ri­kok­sis­ta

Kärpät: NHL-asian­tun­ti­ja Kärp­pien yl­lä­tys­han­kin­nas­ta: ”Hy­vä­kun­toi­nen Nick Ritchie on yli­voi­mai­nen pelaaja Suomen lii­gaan”

Ukrainan pakolaiset: Marian syn­ny­tys alkoi samana iltana kun tieto Oulun pak­ko­läh­dös­tä tuli

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Stora Ensolla his­to­rial­li­nen huip­pu­vuo­si tu­lok­sen­teos­sa – yhtiö eh­dot­taa isoja osin­ko­ja

Yhtiön viimeinen vuosineljännes oli kuitenkin näkymiltään ja markkinoiltaan heikko.

Stora Enso ilmoitti viime vuonna investoivansa noin miljardi euroa Oulun toisen käytöstä poistetun paperikoneen muuttamiseen kartongintuotantoon ja tehtaan muutostöihin.
Stora Enso ilmoitti viime vuonna investoivansa noin miljardi euroa Oulun toisen käytöstä poistetun paperikoneen muuttamiseen kartongintuotantoon ja tehtaan muutostöihin.
Kuva: Pekka Peura

Metsäyhtiö Stora Enso teki toimitusjohtajansa Annica Breskyn mukaan poikkeuksellisen tuloksen vuonna 2022.

Yhtiön liikevaihto oli 11 680 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 tapaan yhtiö ylsi jälleen historiallisen suureen koko vuoden operatiiviseen liiketulokseen.

Liiketulos oli 1 891 miljoonaa euroa vuonna 2022, joka on suurin sitten vuoden 2000. Kasvua edellisvuotiseen verrattuna oli 24 prosenttia.

Viimeisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 5 prosenttia 2 864 miljoonaan euroon. Vuosineljänneksen aikana makrotalouden yleinen näkymä oli synkkä ja tiettyjen toiminta-alueiden, kuten sahatavaran ja aaltopahvin pintakartongin, markkinat olivat heikot.

– Tästä huolimatta saavutimme 355 miljoonan euron operatiivisen liiketuloksen. Tämä johtui pääasiassa Biomaterials-divisioonan vahvasta suorituksesta, Forest-divisioonan vakaasta tuloksesta ja jäljelle jääneen paperiliiketoiminnan hyvästä tuloksesta, totesi Bresky tilinpäätöstiedotteessa.

Viimeisen vosineljänneksen aikana Stora Enso on muun muassa tehnyt hinnoittelutoimia, lisännyt joustavuutta tuotannon ja varastojen hallinnassa sekä tehostanut kustannusten hallintaa. Niillä keinoin on haluttu lievittää muuttuvien kustannusten jyrkkää nousua ja marginaalien supistumista koko konsernissa.

– Jatkamme tällä tiellä, kunnes saamme kannattavuuden takaisin, sillä näemme, että vuodesta 2023 tulee heikompi kuin vuodesta 2022. Suhteellisen korkeat omavaraisuusasteet energiassa ja puunhankinnassa sekä vahva hankintatoimi tukevat meitä markkinoiden vaihteluissa, Bresky sanoi.

Kasvustrategiansa edistämiseksi Stora Enso on luopunut suurimmasta osasta paperiliiketoimintaansa ja kohdentanut resursseja keskeisille strategisille alueille.

Yksi yhtiön tärkeimmistä tapahtumista viime vuonna oli päätös, jonka mukaan yhtiö investoi noin miljardi euroa Oulun tehtaaseen.

Oulun tehtaan käytöstä poistettu paperikone muunnetaan suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi.

Yhtiön hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on kaikkien aikojen korkein eli 0,60 euroa osakkeelta.