Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Stora Enso toivoo har­ven­nus­hak­kuis­ta Venäjän tuon­ti­puun kor­vaa­jaa – "Kahden mil­joo­nan kuution li­sä­tar­ve on mah­dol­lis­ta korvata suo­ma­lai­sel­la puulla"

Stora Enso on tuonut vuosittain noin kaksi miljoonaa kuutiometriä kuitupuuta Venäjältä. Nyt kotimaisista harvennushakkuista toivotaan korvaavaa puuainesta, jolle on kova kysyntä myös Oulun tehtaalla.
Stora Enso on tuonut vuosittain noin kaksi miljoonaa kuutiometriä kuitupuuta Venäjältä. Nyt kotimaisista harvennushakkuista toivotaan korvaavaa puuainesta, jolle on kova kysyntä myös Oulun tehtaalla.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Stora Enso kannustaa suomalaisia metsänomistajia harvennushakkuisiin, jotta Venäjältä Suomeen keskeytynyttä puuntuontia saadaan paikattua. Yhtiön mukaan suomalaiselle harvennuspuulle avautuu nyt nopeasti uusia mahdollisuuksia.

Stora Enso on hankkinut Venäjältä vuosittain noin kaksi miljoonaa kuutiometriä kuitupuuta ennen kuin maan hyökkäys Ukrainaan pysäytti tuonnin. Kuitupuuta saadaan erityisen paljon harvennushakkuissa.

– Kahden miljoonan kuution lisätarve Stora Enson Suomen tehtaille on mahdollista korvata suomalaisella puulla, mutta metsänomistajilta tarvitaan aktiivisuutta hoitaa harvennusleimikot kuntoon. Kotimaista kuitupuuta metsissämme kyllä riittää, Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen kommentoi yhtiön tiedotteessa.

Nyt yhtiön mukaan tarvetta on sekä havukuidulle että koivukuidulle, joita käytetään muun muassa aaltopahvikartongin valmistukseen sekä kuluttajapakkauksien, kuten elintarvike- ja juomapakkauksien materiaaliksi. Kuitupuuta käytetään raaka-aineena myös Oulussa.

Stora Enso arvioi tiedotteessaan, että puumäärän hankkiminen kotimaasta tarkoittaisi noin sadan miljoonan euron rahavirtaa aluetalouteen niin puukauppatuloina metsänomistajille kuin korjuu- ja kuljetustuloina. Puunhankinnalla on puukauppatulojen ohella työllistävä vaikutus.

– Metsäkeskuksen tilastojen mukaan eri maakunnista löytyy runsaasti kasvatusmetsiä, joissa harvennus odottaa tekijäänsä. Nyt on oikea aika hoitaa harvennusrästit kuntoon ja tehdä puukauppaa. Puukauppojen avulla saadaan pidettyä suomalaiset tehtaat käynnissä turvaamalla niiden puuhuoltoa, Partanen sanoo.