Jau­he­li­ha­kei­ton oudon hajun syy selvisi Oulussa – eh­dit­tiin tarjota kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Soteen mallia hyvistä käy­tän­nöis­tä – olisiko en­si­as­kel hy­vin­voin­ti­alueil­le pe­rus­tet­ta­vat eri­kois­tu­mis­va­kans­sit?

Olemme lukeneet paljonkin uudesta sote-mallista terveyskeskuksineen ja hallintoineen. Sen sijaan toiminnan kehittämisestä, joustavasta hoitoon pääsystä tai vaativan hoidon toimivuudesta sairaaloiden osastoilla ei ole tietoa.

Vuosikymmeniä kuuli ensin lääketieteen opiskelijoilta, sitten lääkäreiltä ja myöhemmin erikoislääkäreiltä, kuinka paljon he ovat oppineet kokeneilta hoitajilta.

Ei olekaan ihme, että on ajateltu hoitajista saatavan pikakoulutuksella lääkäreitä. Nelivuotista koulutusta ajoi 2002–2003 ponnekkaasti opetusministeri, sairaanhoitaja Maija Rask. Kokeilu jopa EU:n tuella toteutui kuitenkin vain joitakin vuosia.

Vaikka en tiedäkään syitä kariutumiseen, en lääkäripulan enkä hoitajien huolestuttavien alanvaihtoharkintojen takia pidä järkevänä koulutusmahdollisuuden hautaamista. Olisiko ensiaskel hyvinvointialueille perustettavat erikoistumisvakanssit?

Terveydenhuoltoon on tarjolla perustason toimintaa kehittäviä ratkaisuja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.